Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Sumnjivo crvenilo lica

Promene mogu izbiti naglo, pa ne moraju odmah biti prepoznate kao rozacea, nego kao alergijska reakcija

Rozacea je promena na koži lica koja se manifestuje pojavom crvenila u predelu obraza, uz razvoj proširenja malih krvnih sudova, a ponekad i pojavom manjih do većih gnojavih "bubuljica". Takvu promenu na koži lica često prate i subjektivni simptomi, kao što su svrab, žarenje i stezanje. Obolele osobe se vrlo lako zacrvene pri ulasku u toplu prostoriju sa hladnog vazduha ili se jako zacrvene pored izvora toplote.

Razvoj kroz nekoliko stadijuma

Zavisno od stepena prisutnosti navedenih promena, rozacea se deli na četiri tipa:

Eritematozni tip - preovladava crvenilo obraza uz proširenje krvnih sudova. Ponekad se crvenilo može ograničiti samo na kožu u predelu donjih kapaka.

Papulopustulozni oblik - javljaju se crveni čvorići i gnojni prištići na crvenoj koži lica, prožetoj malim krvnim sudovima.

Fimatozni oblik - karakteriše ga pojava zadebljanja žljezdanog i vezivnog tkiva ili bujanje vezivnog tkiva i krvnih sudova na koži lica. Promene su uočljive na koži obraza, čela, a kod muškaraca i u predelu nosa (može doći do pojave gomoljastog nosa).

Okularni tip - obuhvata promene na oku, najčešće u vidu konjuktivitisa, praćene crvenilom očiju, svrabom, pečenjem, suvoćom i iritacijom na svetlost.

Dakle, bolest ima nekoliko stadijuma. U početku se javlja crvenilo nosa i obraza, koje može biti prolaznog tipa, a kod nekih ljudi postaje trajno, uz postupno širenje malih krvnih sudova. Nelečeni oblici bolesti s vremenom mogu poprimiti izgled otečenog lica s pojavom čvorića i gnojnih prištića. Promene mogu izbiti naglo, pa ne moraju odmah biti prepoznate kao rozacea, nego moguće kao alergijska reakcija. Stoga je u početku vrlo važno češće kontrolisati bolesnika, kako bi se pratio tok bolesti i na vreme uvela antibiotska terapija, u početku u vidu krema ili losiona, a kasnije, ako je potrebno, i u obliku tableta. Važno je istaći da se ne poseže odmah za kortikosteroidnim preparatima kako ne bi došlo do komplikovanja stanja na koži lica.

Pravi razlog pojave nepoznat

Smatra se da u nastanku ulogu pre svega ima tip kože s vrlo reaktivnim krvnim sudovama koji se šire i na najmanje nadražaje, kao što su toplota, jače začinjena hrana ili kalorično piće.  Smetnje u varenju i izloženost suncu pogoršavaju bolest. Primećeno je da  stres i hormonski poremećaji takođe mogu uticati na pogoršanje bolesti.

Kortikosteroidni kremovi i kortikosteroidne kapi za nos i oči mogu takođe biti razlog razvoja rozacee.
Danas se smatra da ulogu imaju i mikroskopski organizmi. Među njima se pominje grinja (Demodex follicularum), koja normalno živi u izvodnim kanalima lojnih žljezda , a kod određenih osoba ima veliku ulogu u razvoju rozacee. postoje čak istraživanja koja pojavu rozacee dovode u vezu sa bakterijom Helycobacter pylori u želucu, jer izlečenjem želudačnih smetnji dolazi i do smirenja simptoma rozacee.

Nepredvidiv tok
 
Rozacea ima hroničan i nepredvidiv tok. trajanje je teško prognozirati, jer na pojavu i tok bolesti utiče nekoliko faktora koji se međusobno prepliću.

Isključenje faktora rizika u kombinaciji sa specifičnom terapijom

Lečenje rozacee počinje posle uzimanja anamneze, kliničkog pregleda i laboratorijske obrade bolesnika. Pre početka terapije lekovima bolesniku treba detaljno objasniti prirodu bolesti i potrebu isključivanja svih faktora koji bi mogli dovesti do pogoršanja kliničke slike. Pre svega to je izbegavanje boravka na vetrovitom prostoru, izbegavanje vrućih napitaka, kofeina, većih napora, začinjene hrane, konzumiranje alkohola kao i  svih preparata koji sadrže alkohol i iritiraju kožu. Osobe koje pate od rozacee u toku leta moraju da koriste preparate sa zaštitnim faktorom i obavezno nose šešir ili kapu kao i  naočare za sunce.

U terapiji rozacee kremovima koriste se oni koje ubrajamo u preparate iz grupe dermatološke kozmetike ili kremovi iz grupe lekova, čiji izbor zavisi od tipa kože i težine kliničke slike. Od kremova se koriste preparati koji sadrže benzoil peroksid, azalaičnu kiselinu, sumpor, takrolimus, metronidazol, eritromicin, fusidinsku kiselinu ili klindamicin. Od lekova koji se uzimaju u obliku tableta koriste se tetraciklinski antibiotici, a u težim slučajevima i isotretinoin.

Radi uklanjanja proširenih kapilara na koži lica, koriste se uređaji kao što su laser ili IPL (intense pulsed light), koji deluju na smanjenje broja krvnih sudova u koži. Treba naglasiti da ni laserski niti IPL tretman nisu tretmani koji odmah rešavaju problem, nego  moraju da se ponavljaju, sa postupnim postizanjem rezultata, odnosno smanjenjem crvenila. Treba reći da su ti tretmani nešto skuplji, zbog cene uređaja, a rezultati nisu trajni, što je, u skladu sa prirodom bolesti. Takvi podaci moraju se bolesniku objasniti, što može da nametne pitanje čemu onda lečenje ako se problem ne može trajno rešiti? Tretmani rozacee, kao i ostali dermatološki tretmani, svakako imaju smisla, jer se njima sprečava razvoj posledica na koži lica koje su ponekad nepopravljive. Znači, lečenje je obavezno jer simptome rozacee svodi na najmanju moguću meru, a kod nekih bolesnika postigne se i potpuno izlečenje. Naravno da je uspeh individualan, jer zavisi od razloga pojave rozacee i individualne reakcije osobe na preduzete mere lečenja.

Bez recepta u apotekama. Pre primene pročitajte uputstvo! za detaljnije informacije obratite se lekaru ili farmaceutu.

DIROSÉAL KREMA
sa termalnom vodom Avène

Krema za specifičnu negu osetljive kože lica sa izraženim crvenilom i proširenim kapilarima. Sastojak retinaldehid podstiče metabolizam ćelija kože, čime dolazi do zadebljanja površinskog sloja kože i manje vidljivosti proširenih kapilara i crvenila. H.M.C. i dextran sulfat deluju na površinsku cirkulaciju i sprečavaju crvenilo dok Avène termalna voda deluje antiiritacijski i trenutno umirujuće na nadraženu kožu sklonu crvenilu. Zelenkasta boja kreme prikriva crvenilo.

Način primene: nanesite Diroséal kremu jednom dnevno na crvenilom zahvaćene delove lica (središnji deo lica i obrazi) tokom intenzivnog tretmana u trajanju od 3 mjeseca. Izbegavajte sunce i koristite odgovarajuće kreme sa zaštitnim faktorom za osetljivu kožu (Avène  linija za zaštitu od sunca).

Sadržaj: neto  30 ml  

Autor: dr. sc. Ivana Nola, dr. med.


 

 

(20.04.2007.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica