Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Gel koji briše bore

Postoji nekoliko tretmana, od kojih je svaki osmišljen za različite svrhe i efekte – od smanjenja vidljivosti linija lica do naglašavanja kontura lica i oblikovanja usana

Sa vizijom komercijalizacije istraživanja koje je sproveo o hijaluronskoj kiselini, Bengt Agerup 1987. osnovao jekompaniju Q-Med, čiji je prvi proizvod Restylane® predstavljen 1996. godine. Restylane® je instant estetski tretman koji seprimenjuje za popunjavanje usana, bora i kontura lica. Kao i većina proizvoda pomenute kompanije,zasniva se na patentiranoj tehnologiji NASHA™ (Non Animal Stabilised Hyaluronic Acid), koja služi za proizvodnju hijaluronske kiseline neživotinjskog porekla. Od njegovog predstavljanja do danas obavljeno je gotovo sedam miliona tretmana u više od 70 zemalja sveta.

Restylane® poznat i kao kožno (dermalno) punjenje, trenutno popunjava kožu i nudi potpuno rešenje za tretman usana i bora na licu. Može se koristiti i za oblikovanje lica naglašavanjem prirodnih kontura i osobenosti. Nekoliko je opcija tretmana, a svaki je osmišljen za različite svrhe iefekte - od smanjenja vidljivosti linija lica do naglašavanja kontura lica i oblikovanja usana.

Reč je o injekcijskom tretmanu specijalnim gelom baziranim na hijalouronskoj kiselini, koja se inače prirodno sintetiše i u našem telu, a najvažnija funkcija joj je prenošenje i vezivanje vode. Q-Med jerazvio način stabilizovanja hijalouronske kiseline kako bi se postigao dugotrajniji učinak korektivnog tretmana. Pritom hranjive materije, kiseonik i hormoni mogu slobodno prolaziti između čestica gela i tkiva, što koži daje prirodan i zdrav izgled. Kako se gel postupno razgrađuje, voda zauzima njegovo mesto, a kad se u potpunosti resorbuje, gel nestaje iz tela bez traga, tj. biološki se razgrađuje na prirodan i siguran način.

Karakteristike

Neživotinjski - Hijalouronska kiselina prema NASHA™ konceptu proizvodi se biotehnološkim postupkom u laboratorijskim uslovima. Nije dobijena iz životinja, za razliku od nekih drugih verzija hijalouronske kiseline.

Sigurnost - Medicinskaprimena proizvoda na bazi hijalouronske kiseline dobro je dokumentovana i u područjima kao što su hirurgija oka i ortopedija. Što se tiče korektivne primene, moguće su uobičajene reakcije vezaneza korišćenje injekcija. Uključuju crvenilo, oticanje, bol, svrab, podlive i osetljivost na mestu implantata.Uglavnom su opisane kao blage do umerene, a tipično je da spontano nestaju nekoliko danaposle injekcije.

Efikasani dugotrajan - Restylane® nudi trenutne rezultate koji su dugotrajni, ali ne i večni. Uglavnom,posle tretmana usana, dodatni tretman obično je potreban nakon otprilike šest meseci. Konture lica i bore obično zahtevaju dodatni tretman šest do 12 meseci nakon početnog.

Postupaku tokutretmana - Za vreme tretmana, Restylane® se tankom iglom injicira u kožu u vrlo malim količinama. Kad se ubrizga u kožu, deluje trenutno, dajući volumen koji izglađuje boru ili nabor, oblikuje konture lica ili povećava usne na prirodan način. Metodaubrizgavanja je brza i sigurnai ne ostavlja ožiljke ili druge tragove na licu.Da bi se umanjila nelagodnost, moguća je upotreba lokalnog anestetika.

Odgovori stručnjaka na česta pitanja

Šta je Restylane®


Restylane®je gel koji se injicira u kožu radi dodavanja volumena usnama i podizanja bora i nabora. Sastoji se od hijalouronske kiseline, koja je prirodnamaterija već prisutna u vašem telu. Jednom kad se nađe u koži, deluje tako da stvara volumen. Dok su neka kožna punjenja dobijena iz životinjskih materijala, hijalouronska kiselina u Restylaneu® nije životinjskog porekla.

Koje su prednosti Restylane®u odnosu na brojne druge estetske proizvode za lice?


- Prirodan i siguran
- Bez životinjskih sastojaka
- Nije potreban kožni test
- Trenutni i dugotrajni rezultati
- Biorazgradiv
- Brz tretman (oko 30 minuta)
- Spektar proizvoda u potpunosti prilagođen tkivima
- Klinički podaci potvrđujuefikasnost i sigurnost primjene

Kako se sprovodi tretman?


U toku tretmana kristalno bistar gel tankom iglom seubrizgava u kožu u vrlo malim količinama. Gel daje volumen pod borom, koja se podiže i izravnava. Kad se povećavaju usne ili konture lica, Restylane® dodaje volumen i oblik tretiranom području.

Koliko će dugo trajati tretman?


Tretman Restylane®-om vrlo je brz i lak postupak. Budući da nije potrebno prethodno testiranje, tretman se može odmah sprovesti, a obično traje 30 minuta. Vreme može nešto da varira, u zavisnosti od korekciji koju želite da izvršite.

Šta sve može biti tretirano?


Restylane® se može koristiti za izravnavanje nabora i bora, povećanje usana i oblikovanje kontura lica. Najčešće tretirana područja su glabelarne linije (između obrva), nazolabijalne brazde (od korjena nosa dougla usana) i usne,ali mogu se tretirati i druga područja. Površinske i vrlo duboke bore mogu biti teške za korekciju.

Da li jepostupak bolan?


Većina ljudi injekcije doživljava kao relativno bezbolne, eventualno propraćene osećajem peckanja. Ako želite, pre samog zahvata na tretirano područje može se primeniti lokalni anestetik.

Koliko dugo traje učinak?


Trajanje učinka tretmana vrlo je individualno i zavisi od mnogih faktora, kao što su struktura kože, stil života, starost, željeni stepen perfekcije i tehnika injiciranja lekara. Iskustvo u praksi pokazalo je da dodatni i popratni tretmani produžavaju trajanje rezultata. Većina pacijenata bira novi tretman u tokugodinu danaposle tretmana bora i nabora išest meseciposle povećanja usana.

Postoje li nuspojave?


Učestalost reakcija na Restylane® je vrlo mala. Ipak, nakon tretmana može doći do nekih uobičajenih reakcija vezanih uz injekcije, kao što su oticanje, crvenilo, bol, svrab, podlivi i osetljivost na mestu injiciranja. Tipično nestaju same od sebeu tokunekoliko danaposle injekcije u boru, odnosno jednenedeljeposle injekcije u usne. Druge vrste reakcija su vrlo retke,ali kod otprilike jednog slučaja na 25.000 pacijenata razvile su se upalne reakcije. Obično su se sastojale od oticanja na mestu injiciranja, koje jeponekadimalo uticaja na okolna tkiva.
Prijavljeni su i crvenilo, osetljivost i pojava formacija sličnih aknama. Ove reakcije su sejavile ili nekoliko danaposle injekcije ili odgođenoposle dve do četiri nedelje,pa suuglavnom bile opisane kao blage do umerene, samoograničavajuće, sa prosečnim trajanjem od dve nedelje.

Autor: Dunja Antonović

(20.04.2007.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica