Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Bakterije na nišanu

Uvođenje posebnih deodorantnih proizvoda u svakodnevnu higijenu ima za cilj sprečavanje nastanka neugodnih mirisa

Jeste li znali da nedavne epidemiološke studije pokazuju kako 96 miliona Evropljana smatra da ima osetljivu kožu? Osetljiva koža čest je problem koji se javlja u tri nivoa osetljivosti

  •  nasledno (genetski) uzrokovana osetljivost
  •  normalna koža koja je postala osetljiva zbog delovanja spoljnih faktora
  •  koža koja je preterano osetljiva bez vidljivih razloga.

Jedna od osobina osetljive kože je preterano reagovanje, bez jasnih uzroka, na unos nekih prehrambenih namirnica, psihološke stresne faktore i spoljne faktore, kao što su promene klime, onečišćenje vazduha i slično. Normalna koža obično ne reaguje na njih.
Iako se pojam osetljive kože obično povezuje s kožom lica, i koža tela može biti osetljiva i pokazivati različite reakcije zbog promene vremena i godišnjih doba, uticaja tvrde vode i slično. Zato je važno posvetiti istu pažnju osetljivoj koži tela, kao što to činimo s osetljivom kožom lica.
Kad je reč o osetljivoj koži, posebnu pažnju treba posvetiti dnevnoj higijeni. Jedan od osetljivih predela tela je pazušna regija. Zbog uklanjanja dlačica iz pazušne regije (najčešće brijanjem), koža je izložena stalnoj mehaničkoj iritaciji, a zbog vlažnosti te regije zaceljivanje manjih površinskih ranica može biti otežano i praćeno osećajem nelagodnosti, zatezanja i pečenja. 
Uz estetske, pazušna regija brije se i zbog higijenskih razloga, jer je upravo tu naglašen razvoj neugodnih telesnih mirisa. U pazušnoj regiji prisutne su dve vrste žljezda koje igraju veliku ulogu u perspiraciji, to jest stvaranju i izlučivanju znoja i posledičnom nastanku neugodnog mirisa. Jedna vrsta su ekrine žljezde - žljezde znojnice, koje su vrlo brojne. Naime, na celoj površini tela ima ih oko tri miliona i pod kontrolom su parasimpatičkog nervnog sistema. Iako prisutne duž cele površine tela, ipak su najbrojnije u pazušoj regiji, na dlanovima, tabanima, čelu i stomaku. Predstavljaju deo termoregulacionog sistema jer izlučivanjem znoja hlade površinu tela. Znoj je tečnost bez mirisa, koja se sastoji od vode, ureje, mlečne kiseline i soli. 
Drugu vrstu žljezda u pazušnoj regiji nazivamo apokrine ili mirisne žljezde. Manje su brojne nego znojne žljezde i smeštene su gotovo isključivo u toj regiji. Tečnost koju izlučuju sastoji se od lipida, proteina i hormona, što uz toplotu i vlažnost u pazušnoj regiji omogućava razvoj bakterija koje se hrane tim sastojcima. Razgradni produkti koje oslobađaju bakterije odgovorni su za nastanak neugodnih telesnih mirisa. Najčešća bakterijska flora u pazušnoj regiji koja dovodi do nastanka neugodnih mirisa je Corynebacterium xerosis.

Kako izbeći neugodan miris

Na prvom mestu treba istaći važnost redovne higijene kojom se bakterije uklanjaju s kože. U tome pomaže i uklanjanje dlačica iz pazušne regije, jer se time smanjuje površina na kojoj se može zadržavati vlaga i nastaniti bakterija. Treće je uvođenje u svakodnevnu higijenu posebnih deodorantnih proizvoda s ciljem sprečavanja nastanka neugodnih mirisa. 

 
Osnovne su dve  vrste deodorantnih proizvoda:

Deodorant ili dezodorans u pravom smislu reči (od lat. de = uklanjanje i odor = miris) - prikriva, smanjuje ili sprečava nastanak neugodnog mirisa delujući na bakterijsku floru, bez uticaja na rad žljezda znojnica i mirisnih žljezda. Svojim sastojcima onemogućavaju bakterije u razgradnji osnovnih sastojaka izlučevina mirisnih žljezda. Dakle, ne smanjuju znojenje nego samo ne dopuštaju da se stvore neugodni mirisi.

Antiperspirant (od lat. perspiratio = znojenje) - smanjuje proizvodnu znoja tako što deluje adstringentno, odnosno sužava otvore izlaznih kanalića mirisnih i znojnih žljezda. Tim učinkom smanjuje se vlažnost u pazušnoj regiji i ukupna količina znoja, što znači da ima manje tečnosti koju bakterije mogu da razgrađuju, čime se smanjuje mogućnost nastanka neugodnih mirisa.  
Kad govorimo o osetljivoj koži pazuha, osobito onoj koja teško podnosi brijanje, deodoranti imaju prednost nad antiperspirantima, jer su blažeg sastava i manje iritiraju kožu. Uz to, efekat sužavanja otvora žljezda u pazušnoj regiji može dodatno iritirati osetljivu kožu.

Bakterijama "vezane ruke"

Avène dermatološke laboratorije razvile su posebnu formulu za dnevnu deodorantnu negu - Avène dezodorans za osetljivu kožu. Reč je o dezodoransu u pravom smislu te reči, čija je formula bogata termalnom vodom Avène, koja umiruje kožu i deluje protiviritacijski. Osnovni sastojak, deolit, čine pentilen-glikol i dimetil-fenilpropanol, sastojci koji deluju na bakteriju Corynebacterium xerosis i sprečavaju razgradnju sastojaka znoja, pa tako i nastanak neugodnih mirisa. U tome im pomaže kompleks koji upija mirise, a čine ga cink-ricinoleat, lizin i propilen-glikol.
Uz to što je jednim delom samostalan, deolit je organizovan i u kompleks pod nazivom Spherulites®. Reč je o lamelarnoj strukturi organizovanoj poput ljusaka luka, u kojoj se nalaze naizmenični slojevi deolita i vode, što posle nanošenja na kožu osigurava dugotrajno i postupno oslobađanje deolita i omogućava produženo delovanje.

  
Mehanizam delovanja - Posle nanošenja na kožu, slobodni deolit počinje da deluje odmah i ne dopušta bakterijama da razgrađuju znoj. U tome mu pomaže kompleks koji upija mirise. Istovremeno, počinje razgradnja ovojnica Spherulites® kompleksa, čime se postupno oslobađa još deolita koji deluje tokom dana. Kod izrazito jakog znojenja i u jako vrućim danima, Avène dezodorans za osetljivu kožu potrebno je nanositi i nekoliko puta dnevno, jer ga prejako znojenje može isprati s kože. 

Važno je napomenuti da ne sadrži aluminijumove soli, jer nije antiperspirant i ne ostavlja bele tragove na odeći i koži. Ne sadrži ni konzervanse niti alkohol. Sve ga to čini pogodnim za primenu odmah posle brijanja pazušne regije, čak i kod osoba koje imaju vrlo osetljivu kožu. Blagog je i nenametljivog mirisa i na koži ostavlja osećaj svežine.


Autor: Melita Smolek, dr. med. objavljeno u broju 61 (08/06)

 

(08.09.2008.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica