Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

I muškarcima treba nega

Osetljiva koža nije tipično ženska karakteristika. Iako je koža muškaraca tvrđa, zbog svakodnevnog brijanja i korišćenja alkoholnih losiona posle brijanja često dolazi do nadraženosti ili problema s pojačanim isušivanjem kože.

Osetljiva koža nije tipično ženska karakteristika. Iako je koža muškaraca tvrđa, zbog svakodnevnog brijanja i korišćenja alkoholnih losiona posle brijanja često dolazi do nadraženosti ili problema s pojačanim isušivanjem kože. Brijanjem se ne uklanjaju samo dlačice brade, nego i gornji sloj kože, epidermis, a uvek se ponovo javljaju i sitne posekotine i ozlede koje stvaraju neprijatan osećaj zategnutosti kože. To može zadavati probleme čak i "najčvršćim" muškarcima.
Iako strukturno nema većih razlika između muške i ženske kože, ipak postoje neke specifičnosti:
Koža muškaraca je oko 20 posto deblja od ženske. Dublji sloj kože (dermis) bogatiji je kolagenim vlaknima i elastinom nego što je to slučaj kod žena, zbog čega je muška koža elastičnija i čvršća.
Razvijeniji su folikuli dlake, stimulisani delovanjem androgena u pubertetu.
Preterano lučenje loja može pogoršati stanje seboreje, proširenih pora, bubuljica ili akni.
Kao i ženska koža, koža muškaraca izložena je negativnim delovanjima, bilo iz okoline (sunce, klimatski uslovi, zagađenje...) ili onima vezanim uz način života (duvan, stres, nedostatak sna, alkohol ili neuravnotežena ishrana).


Brijanje se ne može izbeći, ali mogu posledice


Brijanje, bilo ručno ili električnim aparatom, delimično uništava hidrolipidni film, čime se delimično gubi prirodna zaštita kože i olakšava rast patogenih klica. Ta svakodnevna mehanička iritacija izaziva kožnu abraziju. Ali, postoje i drugi problemi koje brijanje izaziva ili pogoršava, a koje treba lečiti ili sprečiti.
Vrlo čest problem su dlake urasle u kožu. Za to su, u različitoj meri, odgovorna dva mehanizma: prekratko odrezane dlake (ispod epidermisa, površinskog sloja kože) ili preduga dlaka koja ponovno ulazi u kožu posle kratkog spoljašnjeg puta u obliku petlje. Reč je, dakle, o problemu koji početno nije infektivan, ali ipak može doći do sekundarne infekcije, kad je zahvaćen dlačno-lojni folikul. Uzročnik infekcije je najčešće bakterija zlatna stafilokoka (Staphylococcus aureus). Protiv nje se treba boriti temeljnom higijenom lica i ruku pre brijanja, pravilnim brijanjem, redovnom promenom žileta (svaki put) i upotrebom antiseptika - uveče posle toalete i ujutro posle brijanja.

Praktični saveti za savršeno brijanje

• radi lakšeg brijanja, kožu navlažite mlakom vodom
• zatim nanesite gel ili penu za brijanje, zavisno od tipa brade
• posle brijanja dobro isperite i obrišite kožu
• koristite neko sredstvo za negu posle brijanja kako bi se umirilo peckanje, obnovila koža i izbegla opasnost koju donose bakterije
• korišćenje proizvoda koji sadrže alkohol posle brijanja više se ne preporučuje.
Redovna nega kože nije samo ženska privilegija. Ona je s jedne strane osnovna potreba i preduslov za zdrav i negovan izgled kože muškarca, a s druge može sprečiti niz problema koje ima koža kad postane osetljiva, kao što su suvoća, crvenilo, osećaj zatezanja, napetost i pojava bora.
Brijanje je ipak glavni izvor agresije na kožu muškaraca, jer izaziva iritacije i isušivanje kože. Kako bi se ograničile te neugodnosti, proizvodi za brijanje moraju biti formulisani na način da izoluju i zaštite kožu od nožića, jer prekrivajući dlaku olakšavaju klizanje oštrice. Posle brijanja dobro je naneti neko sredstvo za negu kako bi se smirio osećaj neprijatnosti i iritacije.


Avène misli i na muškarce

Linija proizvoda za brijanje iz dermatoloških laboratorija Avène, koja obuhvata penu i gel za brijanje, bogata je Avène termalnom vodom umirujućih i protiviritacijskih svojstava. Sadrži i triklosan koji smanjuje rizik od bakterijske infekcije posle brijanja i aktivne materije koje vlaže kožu, što svakodnevno kompenzuje promene u hidrolipidnom filmu kože.
Proizvodi ne sadrže alkohol ni parabene, pa jutarnju "proceduru" pretvaraju u nežno brijanje, a koži pružaju svu potrebnu negu.


Pena za brijanje - za osetljivu kožu i normalnu bradu - Alfa-bisabolol i Avène termalna voda umiruju kožu, triklosan smanjuje rizik od infekcije posle brijanja, a kompleks glicerina s uljem šafranike daruje koži vlagu i štiti je od isušivanja.


Gel za brijanje - za osetljivu i problematičnu kožu i sve tipove brada - Ovaj gel za brijanje razvijen je posebno za osetljivu mušku kožu sklonu pojavi prištića. Svojim gustim, kremastim zaštitnim filmom omogućava sigurno brijanje, a zahvaljujući antibakterijskoj formuli umanjuje opasnost od upala. Sadrži i alfa-bisabolol i Avène termalnu vodu koji umiruju kožu, a triklosan štiti od infekcije.


Balzam posle brijanja - za osetljivu i problematičnu kožu - Zbog visokog sadržaja Avène termalne vode omekšava kožu, smanjuje brijanjem izazvanu iritaciju, pa u trenutku stvara osećaj prijatnosti i izvanredne svežine. Sadrži sukralfat koji pomaže zaceljivanju i brzoj regeneraciji kože i triklosan koji smanjuje rizik od brijanjem izazvane bakterijske infekcije. Bogata tekstura balzama pruža mekoću i osigurava stvaranje zaštitnog sloja na površini kože. Izrazito vlažan, preporučuje se osobama osetljive kože sklone suvoći.


Avène termalna voda - Njeno umirujuće delovanje potvrđeno je kliničkim ispitivanjem na više od 500 osoba s izrazito osetljivom kožom - u 90 posto slučajeva nestali su crvenilo, svrab i osećaj nelagodnosti. Avène termalnu vodu treba bogato raspršiti na kožu i ostaviti da deluje dva do tri minuta pre nego što se koža pažljivo osuši.

Autor: Melita Smolek, dr. med. objavljeno u broju 60 (06/08)


(17.12.2009.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica