Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Hijaluronska kiselina - više od filera

Glavni i odgovorni molekul u prevenciji i reverzibilnosti procesa koji zovemo dermatoporoza

Hijaluronska kiselina je ključni molekul u procesu starenja kože. Odgovorna je za elastičnost i potpornu funkciju, odnosno viskoelastična svojstva kože. Starenjem, količina hijaluronske kiseline se progresivno smanjuje, kao i njen glavni receptor u koži CD44v3. Stoga je smatramo glavnim i odgovornim molekulom u prevenciji i reverzibilnosti procesa koji zovemo dermatoporoza. Dermatoporoza je naziv predložen kao zajednički termin za sve promene koje prate hronične promene starenja kože i pojavu krhkosti i osetljivosti stare kože.

Biološka aktivnost hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina je molekul snažne biološke aktivnosti. Od velike je važnosti njena sposobnost vezanja vode, čime se održavaju optimalna vlažnost i elastičnost kože. Razlikujemo tri tipa biološke aktivnosti hijaluronske kiseline:
Tip 1 ili punjenje (filling) - postiže se injekcionim unošenjem celog molekula hijaluronske kiseline u kožu, čime se nadoknađuje njen nedostatak u koži i vraćaju viskozna i elastična svojstva.
Tip 2 ili signaliziranje (signalling) - Hijaluronska kiselina može se rastaviti u manje segmente nazvane fragmenti hijaluronske kiseline (HAF - Hyaluronic Acid Fragments) koji mogu ulaziti duboko u kožu, gde pokreću vrlo specifične fiziološke mehanizme, kao što su epitelijalno i dermalno zaceljivanje i podsticanje sinteze sopstvene hijaluronske kiseline.
Tip 3 ili hidratacija (hydrating) - Zbog svoje veličine, ceo molekul hijaluronske kiseline vrlo teško ulazi u kožu spolja, eventualno u površinske slojeve epidermisa, tako da većina proizvoda koji sadrže ceo molekul hijaluronske kiseline ostvaruju samo dejstvo vlaženja.

Eluage krema i gel

Upotreba hijaluronske kiseline putem injekcija (tzv. fileri) u širokoj je upotrebi za remodeliranje lica i "punjenje bora". Trenutno je to najpopularniji injektibilni materijal za korekciju defekata kože s učinkom koji je vremenski ograničen, dakle nestaje posle određenog vremena. Tim postupkom ostvaruju se tip 1 i tip 2 biološke aktivnosti hijaluronske kiseline.
Novija istraživanja pokazala su da se kombinacijom filera s proizvodima u obliku krema koji sadrže fragmente hijaluronske kiseline odgovarajuće veličine produžava to delovanje, jer fragmenti hijaluronske kiseline podstiču stvaranje sopstvene hijaluronske kiseline, pa se dodatno održava i vlažnost kože.
Prema tom konceptu, dokazanom kliničkim studijama, laboratorije Avène osmislile su proizvod Eluage, koji je pravi predstavnik biološkog principa tipa 2 ili signaliziranja.

Eluage krema sadrži fragmente hijaluronske kiseline (HAF) koji "pune" površinske slojeve kože i učinkom signaliziranja podstiču stvaranje sopstvene hijaluronske kiseline, čime se popunjavaju površinske bore. Dodatak retinaldehida, biološkog retionoida koji podstiče obnovu epidermisa, dodatno se pojačava delovanje fragmenata hijaluronske kiseline jer se povećava broj njihovih receptora. Eluage krema nanosi se uveče na celo lice, vrat i dekolte.
Eluage gel je koncentrat koji sadrži dvostruku koncentraciju fragmenata hijaluronske kiseline u odnosu na kremu, a koristi se za ciljana područja s dubljim, više usečenim borama, kao što su područje oko očiju, nazolabijalne brazde i oko usana. Nanosi se posle kreme, takođe uveče. Eluage gel posebno se preporučuje posle tretmana injekcijama hijaluronske kiseline.


Autor: Melita Smolek, dr. med. objavljeno u broju 63 (12/08)
(05.01.2009.)

(18.12.2009.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica