Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Avène - jedinstvena izvorska voda

Nizak sadržaj minerala i optimalni odnos kalcijuma i magnezijuma osiguravaju jedinstvena umirujuća i protivupalna svojstva

Priča o Avène termalnoj vodi počela je još davne 1736., kad je u blizini malog sela Avène na jugu Francuske otkriven izvor termalne vode i uočeno njeno blagotvorno delovanje na kožu. Naime, legenda kaže da je konj, koji je bolovao od kožnog ekcema, ozdravio posle kupanja u izvoru termalne vode. Nekoliko godina posle markiz Rokozels, koji je u to doba bio vlasnik zemljišta, u blizini izvora termalne vode sagradio je prvo hidroterapijsko lečilište. Od prvih dana lečilište je posvećeno isključivo dermatologiji, pa ga je već 1874. službeno priznala francuska vlada, a 1975. izvor termalne vode postao je vlasništvo farmaceutske grupe Pierre Fabre.

U toku sledećih nekoliko godina sprovodila su se brojna istraživanja svojstava termalne vode Avène kako bi se dokazalo njeno delovanje na kožu. Hidroterapijsko lečilište obnovljeno je 1990., a 15 godina posle zgrada je nadograđena i ponovo obnovljena kako bi joj se povećao kapacitet. Proizvodnja proizvoda Avène, čiji je glavni sastojak termalna voda, počela je 1989. godine.

Danas se hidroterapijsko lečilište Avène bavi isključivo dermatološkim problemima, najviše atopijskim dermatitisom i psorijazom, i prima oko 2000 pacijenata godišnje. Terapija traje tri nedelje, s tim da se za svakog pacijenta izrađuje poseban program koji se sprovodi uz medicinski nadzor. Lečilištu je pridodat naučni pristup, pa su tako svi pacijenti ujedno deo kliničkih istraživanja, koja nedvosmisleno pokazuju poboljšanje kožnih promena kod atopijskog dermatitisa i psorijaze.

Izvor olakšanja za osetljivu kožu

Termalna voda Avène nastaje spajanjem podzemnih struja u gorju Cevennes i izvire posle 40-ak godina putovanja. Tokom dugog putovanja obogaćuje se elementima u tragovima i silikatima, koji je čine tako nežnom za kožu. U blizini mjesta Avène iz dubine zemlje izvire bistra i čista voda, temperature 25,6C. Nizak sadržaj minerala i optimalna ravnoteža kalcijuma i magnezijuma daju termalnoj vodi Avène jedinstvena umirujuća, protivupalna i antiiritacijska svojstva. Njen sastav je jedinstven i stalan: ima nisku mineralizaciju (207 mg/l) i pH 7,5.

Primena termalne vode Avène u lečilište podstakla je ideju o primeni vode u spreju, kojim se svakom pacijentu s osetljivom kožom omogućava delovanje Avène termalne vode kod kuće kao i u lečilištu. Sistem proizvodnje spreja jedinstven je u svetu. Termalna voda Avène posle 40 godina putovanja kroz podzemlje izvire bistra i bakteriološki čista i putem sistema cevi direktno spojenih s izvorom dalje "putuje" u punionicu, gde se u sterilnim uslovima puni u sprejeve. Jedino termalna voda Avène ima celofansku ovojnicu koja osigurava zaštitu vode do otvaranja potrošača.

Zbog dokazana protivupalnog, umirujućeg i antiiritacijskog delovanja, termalna voda Avène upotrebljava se kod svih oblika povećane osetljivosti i iritacija kože i kao dodatak dermatološkim tretmanima. Posle dermatoloških postupaka poput lasera, hemijskog pilinga, dermoabrazije ili manjih hirurških zahvata, pruža jednostavno i potpuno čišćenje kože i smanjuje crvenilo i upalu.

U svakodnevnoj primeni kod kuće koristi se kod crvenila i iritacije kože, posle brijanja, kod opekotina od sunca, posle depilacije i skidanja šminke kao i u slučaju iritacija kod dece kao što je pelenski osip.

Autor: Vladimira Sokač, mr. pharm. objavljeno u broju 67 (08/09)

(18.12.2009.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica