Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Za dojenje bez muke

Ne dopustite da zbog traumatizovanih i bolnih bradavica divan doživljaj dojenja pređe u mučnu i bolnu obavezu

Sve potrebno za svoj razvoj od začeća do rođenja dete dobija od majke putem posteljice. Ta prirodna veza nastavlja se i posle rođenja kroz dojenje. Majčino mleko, kao jedini izvor vode i hranjivih materija, dovoljno je za detetov rast i razvoj sve do šestog meseca života. Mleko svake majke prilagođeno je sastavom hranjivih materija upravo njenom detetu i menja se kako odmiče vreme od porođaja jer se menjaju i potrebe deteta.
Danas više niko ne sumnja da je dojenje najprirodniji i najprikladniji način ishrane novorođenčadi, a uz to, pozitivno utiče na dete i majku. Majčino mleko štiti dete od bolesti, podstiče razvoj imuniteta i psihički razvoj. Uz to, dojenje doprinosi bržem čišćenju i smanjenju materice posle porođaja, a dugoročno dokazano smanjuje rizik oboljevanja majke od raka dojke i jajnika. Stoga većina naučnika, kao i Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju dojenje kao idealan izbor za dete i majku.

Bolnost - najčešći problem

Jednom kad dojenje "krene" nema jednostavnijeg postupka. No, istraživanja pokazuju da 80 do 95 posto dojilja prati bolnost bradavica. Oko 26 posto majki oseća takav bol da privremeno odluči da prestane s dojenjem
Uzroci tome mogu biti spoljne traume bradavica uzrokovane pogrešnim položajem deteta, skidanje prirodne masnoće kože tokom dojenja ili nedovoljna vlažnost gornjeg sloja kože (suva koža). Uz to, neprikladni sapuni, šamponi i kreme mogu izazvati i alergijsku reakciju. Pri sisanju majčinog mleka koža bradavice se često nadražuje, što može uzrokovati upale i infekcije. Ugodan doživljaj tada prelazi u mučnu i bolnu obavezu, što je jedan od najčešćih razloga prekida dojenja.

Za bradavice sve od A do Ž

Multi-Mam® linija proizvoda, rezultat rada holandskog proizvođača Bioclin, najmoderniji su proizvodi ovog tipa i siguran način nege bradavica. Kompletnu negu osiguravaju dve linije proizvoda:
Multi-Mam® balzam i Multi-Mam® lanolin - pomažu u prevenciji neželjenog isušivanja i nadražaja bradavica, čime pružaju maksimalnu ugodnost u toku dojenja.

Multi-Mam® komprese - namenjene su intenzivnoj nezi bradavica u slučaju da se stanje pogorša i postanu oštećene ili bolne. Proizvode nije potrebno odstranjivati pre dojenja jer nisu štetni za dete.

Autor: Martina Bonevski, mr. pharm. objavljeno u broju 62 (10/08)

(05.01.2009.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica