Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Kad akne postanu ozbiljan problem

U lečenje teškog oblika akne uključuje se i oralna terapija jer sredstva koja se nanose na kožu nisu dovoljna

Akne su glavni razlog zbog kojeg adolescenti posećuju lekara. Problem je najčešće privremen, praćen masnom kožom i pokojom bubuljicom. Međutim, ponekad postaje vrlo ozbiljan, pa se uz akne javlja veliki broj mitesera, mrlja i bubuljica, što zahteva lečenje. Akne se ponekad pojavljuju i kod odraslih, posebno mladih žena koje imaju bubuljice i mrlje na donjem delu lica. Akne u odraslom dobu u stvari su prilično čest problem.

Težak oblik akne (Acne papulopustulosa, Acne conglobata) karakterizovan je vrlo mešovitom kliničkom slikom, tako da uz komedone, papule (bubuljice) i pustule (gnojne bubuljice), upalni proces može zahvatati i dublje delove folikula dlake, zbog čega nastaju tvrdi i bolni čvorovi. Često posle ovakvog oblika akni ostaju ružni ožiljci. Uz lice mogu biti zahvaćeni i gornji delovi trupa, vrat i nadlaktice.

U lečenje teškog oblika akne uključuje se i oralna terapija jer sredstva koja se nanose na kožu nisu dovoljna. Kako ovakva terapija snažno isušuje kožu, određuje je isključivo lekar, specijalista dermatolog. Primer takve terapije su derivati retioničke kiseline (tretinoin, izotretinoin, adapalen) ili je u pitanju opšta terapija (npr. antibiotici, hormonska terapija) koja zahteva temeljni prethodni pregled pacijenta s obzirom na to da ima dejstvo na ceo organizam.

Podnošljivost ove agresivne terapije poboljšaće se u kombinaciji s neutralnim proizvodima za svakodnevnu negu. koji ujedino smanjuju broj pacijenata koji odustaju od terapije zbog jako izraženih nuspojava, kao što su iritacija, crvenilo i suvoća kože, zatim suvoća i ispucalost kože usana.

Clean-Ac Derma-Cleanser - Blago kremasto sredstvo za čišćenje koje pruža maksimalnu čistoću kože i savršeno je prilagođeno koži koja je iziritirana i suva zbog delovanja lekova za lokalnu primenu ili izotretinoina, koji je preporučio dermatolog. Sadrži visok postotak termalne izvorske vode Avène koja ublažava iritaciju, kao i odabrane masne sastojke koji ublažavaju isušujući efekat terapije.

Clean-Ac hidratantna umirujuća krema - Nežna krema koja vlaži i neguje kožu i vraća prijatan osećaj Redovna upotreba, ujutro i uveče, izbrisaće negativna dejstva lekova kao što su suvoća, peckanje, zategnutost i ljuspanje kože. Uz pomoć Clean-Ac kreme, koja vašu kožu čini mekom, lakše ćete sprovoditi medicinski tretman. Na usne isušene lekovima ne zaboravite da nanesete Avène balzam za usne s dodatkom Cold kreme.

Clean-Ac Derma-Cleanser- testiran je na kožnu podnošljivost i efiksnost u suzbijanju kožnih nuspojava kod 51 pacijenta s aknama lečenim oralnim izotretinoinom ili lokalnim vrlo iritirajućim preparatima.

Rezultati su pokazali sledeće:

- posle četiri nedelje primene dva puta dnevno, prema proceni dermatologa, došlo je do znatnog poboljšanja kliničkih pokazatelja iritacije kože
- primećeno je statistički znatno poboljšanje subjektivnih znakova, kao što su osećaj nelagodnosti, zategnute kože i svraba
- vrlo pozitivno su ocenjena organoleptička svojstva proizvoda, kao i njegov učinak na koži posle primene.

Ocenjene su sledeće karakteristike, i to kao postotak ispitanika koji primećuju promene na koži posle primene:
- meka koža - 90 %
- prijatan osećaj na koži - 78 %
- nežna koža - 76 %
- čista koža - 90 %
- hladi kožu - 92 %

Kozmetička svojstva:

- lako se ispira - 90 %
- dobra tekstura - 82 %
Sprovedeno je i kliničko ispitivanje s Clean-Ac kremom, i to na 663 pacijenta koji su uzimali oralni izotretinoin. Krema se nanosila dva puta dnevno, a procena efikasnosti u suzbijanju nuspojava oralne terapije sprovedena je posle četiri nedelje.

Rezultati su pokazali da se statistički znatno smanjio broj pacijenata sa:
- izraženom suvoćom kože - sa 75 % na 20 %
- pojavom ljuspanja - sa 30 % na 5 %
- crvenilom kože - sa 35 % na 15 %
- osećajem zategnute kože - sa 50 % na 15 %.

Ne oklevajte da posetite lekara

Uprkos očiglednoj jednostavnosti, akne su u stvari vrlo komplikovane. Ipak, ne brinite. Efikasan tretman sada je dostupan za svaki tip akni, a poboljšanja su često spektakularna. Zato, ne odlažite odlazak lekaru ili pitanja apotekaru za savet. Oni će vam dati najbolji mogući lek. Uz to, savetovaće vam koje kozmetičke dermatološke proizvode treba upotrebljavati, koji će istovremeno poboljšati i olakšati uzimanje lekova.

Autor: Melita Smolek, dr. med., objavljeno u broju 62 (listopad/08)

(05.01.2009.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica