Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Napredak u lečenju osteoartritisa

Primenom hijaluronske kiseline u zglob znatno se usporava razvoj bolesti i odgađa primena invazivnijih mera lečenja

Osteoartritis ili jednostavno artroza je degenerativna bolest zglobova koja čini gotovo polovinu svih vrsta artritisa, a karakteriše ga uništavanje zglobne hrskavice. Najčešće je u pitanju sekundarni osteoartritis, koji počinje degenerativnim promenama hrskavice posle četrdesete godine života, pa tako najčešće pogađa ljude srednjeg i starijeg životnog doba, češće žene nego muškarce. Iako proces zahvata sve sinovijalne zglobove tela, najčešće lokalizacije su zglobovi šaka, kolena i kukovi.
Osteoartritis je jedan od najčešćih medicinskih problema u svetu i glavni razlog za izgubljeno radno vreme i ozbiljan gubitak radne sposobnosti.

Nije neizbežan deo starenja

Brojni su uzročnici razvoja osteoartritisa. Iako među rizične činioce ubrajamo i godine, istraživanja su pokazala da osteoartritis nije neizbežan deo starenja. Tako, na primer, gojaznost može dovesti do razvoja osteoartritisa u zglobu kolena. Povećan rizik od razvoja osteoartritisa imaju i osobe sa sportskim ozledama ili ozledama na poslu. Određenu ulogu u razvoju ima i genetika, posebno osteoartritisa u rukama. Naime, osteoartritis je multifaktorijalna bolest zgloba koja nastaje kao rezultat mehaničkih i bioloških dešavanja koja destabilizuju normalnu funkciju ćelija hrskavice, pregradnju hrskavice, vanćelijskog matriksa i područja kosti ispod hrskavice.

Upozoravajući simptomi

Hrskavica oblaže krajeve kostiju i tako čini sastavni deo zgloba. Zbog trljanja kostiju jedne o drugu vremenom se uništava, što uzrokuje bol i dovodi do smanjenja ili gubitka mogućnosti pokreta u zahvaćenom zglobu i mogućeg razvoja koštanih izraslina koje nazivamo osteofiti.

Najčešći simptomi osteoartritisa su:
• bol u zglobu za vreme ili posle kretanja
• nelagodnost u zglobu pre i/ili u toku promene vremena
• oticanje i ukočenost zgloba, pogotovo posle kretanja
• koštane izbočine na sredini ili kraju zgloba prstiju ili baze palca
• gubitak fleksibilnosti zgloba.

Lekari postavljaju dijagnozu osteoartritisa na temelju anamnestičkih podataka o simptomima, kliničkog pregleda i uočavanja prisutnih znakova u zahvaćenom zglobu. Rendgensko snimanje koristi se za potvrdu dijagnoze. S obzirom na težinu kliničke slike i rendgenskog nalaza, osteoartritis se deli u četiri stepena po Kellgrenu. Kod većine osoba starijih od 60 godina bolest se prikazuje na rendgenskim snimcima, a samo ih trećina ima stvarne simptome.

Zašto je važna hijaluronska kiselina

U svakom sinovijalnom zglobu sinovijalna membrana njegove čaure izlučuje sinovijalnu tečnost (koja oblaže zglob s unutrašnje strane) i kontinuirano proizvodi hijaluronsku kiselinu, koja je po hemijskom sastavu polisaharid velike molekularne težine i sastavni  deo sinovijalne tečnosti, zglobne hrskavice i vezivnog tkiva ljudskog organizma.
Hijaluronska kiselina u sinovijalnoj tečnosti gradi kontinuiranu mrežu i daje joj viskozna svojstva i visok kapacitet vezivanja vode na molekulu, što joj omogućava da podmazuje zglobne površine pri pokretu i amortizuje ga. Oblažući receptore za bol u sinovijalnoj membrani, smanjuje bolnu reakciju zgloba. Sinovijalna tečnost omogućava ishranu zglobne hrskavice i ublažava sile pritiska u hrskavici nastale opterećenjem, telesnom težinom i pokretom zgloba.

Proizvodnja hijaluronske kiseline u sinovijalnim zglobovima smanjuje se u toku života, tako da većina pedesetogodišnjaka ima 50 posto manje hijaluronske kiseline u zglobovima kolena nego u mladosti. Uz to, starenjem se menjaju i svojstva hijaluronske kiseline, u smislu smanjenja veličine molekula i njenih viskoelastičnih svojstava, zbog čega i sinovijalna tečnost kod artritičnih zglobova gubi elastičnost i viskoznost. Kako je osteoartritis u svim fazama karakterisan progresivnim smanjenjem koncentracije hijaluronske kiseline u sinovijalnoj tečnosti koja oblaže zglob, jasnije je zbog čega se javljaju određeni simptomi bolesti.

Ublažiti simptome i zaustaviti progresiju

Primarni ciljevi lečenja osteoartritisa su ublažavanje bola, održavanje i poboljšavanje opsega pokreta kao i zaustavljanje progresije osteoartritičkog procesa. Primjenjuju se fizikalna terapija, analgetici, viskosuplementacija ili invazivni zahvati, to jest operativne metode - artroskopski zahvati ili delimična i totalna ugradnja veštačkog zgloba.

Metoda lečenja koja se sve češće primenjuje, a pokazuje dobre rezultate u ublažavanju tegoba i sprečavanju daljnjeg pogoršanja i odgađa ugradnju totalne endoproteze, je viskosuplementacija, primena hijaluronske kiseline direktno u oboleli zglob (intraartikularno).
Takva metoda lečenja opravdana je kod osteoartritisa od I. do III. stepena prema Kellgrenu. S obzirom na to da je kod IV. stepena reč o potpunom srastanju zglobnih ploča i nestanku zglobne pukotine, u tom stadijumu bolesti nema smisla primieniti hijaluronski kiselinu u zglob, nego se bolesniku preporučuje totalna endoproteza, odnosno operacioni zahvat kojim se ugrađuje veštački zglob.

Medicinski preparati hijaluronske kiseline, dostupni na našem tržištu, proizvode se ekstrakcijom iz kreste petla i biofermentacijom iz nepatogenog soja bakterija. Proizvodnja biofermentacijom isključuje prisutnost belančevina životinjskog porekla i priona u medicinskom preparatu, kao i mogućnost razvoja nuspojava (otok, bol) ili neželjenih alergijskih reakcija.

Svojstva hijaluronske kiseline koja se primjenjuje direktno u zglob

Fizička svojstva u stvari su odraz viskoelastičnih svojstava hijaluronske kiseline. Naučno su dokazana brojnim kliničkim istraživanjima i uključuju: poboljšanje efekta klizanja/podmazivanja između dve "glave" zgloba, amortizaciju, odnosno apsorpciju sila pri opterećenju zgloba (sile pritiska), zadržavanje sinovijalne tečnosti u zglobnom prostoru (hijaluronska kiselina ima visok kapacitet vezivanja vode na molekulu), poboljšanje viskoelastičnih svojstava sinovijalne tečnosti.

Farmakološka svojstva, koja su utvrđena dugogodišnjom primenom hijaluronske kiseline u lečenju osteoartritisa i u fazi su brojnih kliničkih istraživanja, su: smanjenje aktivnosti zapaljenskih ćelija u zglobnoj čauri, podsticanje sinteze hijaluronske kiseline u sinovijalnim ćelijama, sprečavanje otpuštanja hondrodegenerativnih enzima (metaloproteinaze), oblaganje receptora za bol u tkivima zgloba i smanjenje bolnosti zgloba, poboljšanje transporta vode i minerala iz sinovijalne membrane u površinski sloj hrskavice i obrnuto, poboljšanje ćelijskog metabolizma hrskavičnih ćelija (hondrocita) i stvaranje međućelijskog matriksa hrskavice.

Viskoelastična svojstva samog preparata zavise od molekularne težini. S obzirom na molekularnu težinu, viskosuplementi se dele na:
-niskomolekularne proizvode - molekularna težina 0,5 - 0,7 mil. Daltona
-visokomolekularne proizvode - molekularna težina veća od 0,7 mil. Daltona.

Klinička istraživanja dokazala su da hijaluronska kiselina visoke molekularne težine ima veću efiksnost i produžava periode bez manifestnih simptoma osteoartritisa. Odnedavno je na našem tržištu dostupan preparat koji spada u visokomolekularne proizvode, jer ima molekularnu težinu veću od 2 mil. Daltona. Zbog velike molekularne težine, takav preparat ima jače i produženo delovanje, bez nuspojava kao što su otok, crvenilo ili bol. Ipak, hijaluronska kiselina molekularne težine oko 6 mil. Daltona, zbog velike molekularne težine, može izazvati neželjene reakcije u zglobu, otok i bolove, a i teže se primenjuje zbog veće viskoznosti.

Mere opreza kod intraartikularne primene hijaluronske kiseline

Injekcije direktno u zglob (intraartikularno) primenjuju se prema svim pravilima asepse u dozi od tri do pet injekcija u nedeljnim razmacima, zavisno od molekularne težine proizvoda, težine kliničkih simptoma i željenog efekta lečenja. Prema stepenu pozitivnog odgovora i terapijskog uspeha, lečenje sa pet injekcija smatra se efiksanijim (posebno kod osteoartritisa III. stepena), pogotovo ako se koristi preparat molekularne težine koja je jednaka fiziološkoj molekularnoj težini, a koja u zglobu iznosi 1,6 mil. Daltona. Lečenje s tri injekcije opravdano je kod blaže izražene kliničke slike osteoartritisa ili kod primene preparata hijaluronske kiseline velike molekularne težine, koji će sa manje injekcija po terapijskom ciklusu rezultirati bržim i dugotrajnijim smanjenjem bola i povećanjem opsega pokreta. Važno je još jednom naglasiti da hijaluronska kiselina dobijena od nepatogenog soja streptokoka (biofermentacijom) ne izaziva alergijske reakcije, za razliku od preparata dobijenih od kreste petla, koji mogu kod određenih bolesnika podstaknuti alergijsku reakciju.

Viskosuplementacija primenom hijaluronske kiseline direktno u zglob danas je sastavni deo lečenja osteoartritisa, kojim se znatno usporava napredovanje osteoartritisa i odgađa primena invazivnijih mera lečenja. Brojna ispitivanja dokazuju da je ta vrsta lečenja sigurna, efikasna, dobro podnošljiva i da se prema potrebi može ponavljati.

Autor: Ivana Božić, dr. med. objavljeno u broju 67 (08/09)
(20.08.2009.)

(12.01.2010.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica