Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Masažom stopala do zdravlja

Na stopalima se nalaze zone koje predstavljaju sve unutrašnje organe i delove tela, pa se u njima nakupljaju stresovi neposredno vezani za stopala, ali i za celu osobu

NAUKA O POVEZANOSTI DELOVA I CELINE
 
Kad se spomene refleksologija ili refleksoterapija, većini ljudi prvo padne na pamet refleksoterapija stopala. No, tretiranje stopala  je deo velike porodice metoda koje se zasnivaju na refleksološkom načelu, među koje spadaju i metode koje se bave bioenergijom, chi-kijem ili pranom. Refleksologija je nauka koja proučava odnose i veze između delova i celine, povezanost unutrašnjosti i okoline, koristeći se tim vezama za ponovno uspostavljanje ravnoteže - isceljivanje. Kada se sklad obnovi, pokreću se samoisceljujući procesi. Zbog takvog pristupa refleksoterapija može uspešno da se  nosi sa sindromima, hroničnim i ostalim zdravstvenim problemima kada se ne može dijagnostifikovati uzrok.

Dve glavne grane refleksologije su makro i mikro refleksološki sistemi. Makro refleksološki sistemi su akupunktura / akupresura, isceljivanje bioenergijom, pranom, isceljivanje čakrama. Ti sistemi tretiraju tačke ili zone na telu, delujući posredno preko refleksa na celo telo, čak i na "nešto više od tela". Fizičko telo obavija se u tanana energetska tela koja oblikuju auru oko tela. A što bioenergija titra finijim frekvencijama, proteže se i u područje duhovnosti. Princip bioenergetskih metoda mogao bi se sažeti u nekoliko rečenica: "Kako unutra, tako i spolja", "Kako gore, tako i dole.", "Kako na Nebu, tako i na Zemlji."

Za razliku od makro sistema, mikro refleksološki sistemi tretiraju samo deo tela, a deluju na celo telo, na primer stopalo, šake, ušne školjke, a ima ih mnogo više. Dužica oka, jezik, zubi, nos, lice..., ukupno su popisana 22 mikro refleksološka sistema. Oni su najčešće deo tradicionalnih medicinskih sistema i njihova tradicija je  stara nekoliko hiljada godina.

STOPALA NAKUPLJAJU STRES
 
Refleksološka masaža stopala razlikuje se od obične masaže stopala, jer uzima u obzir zone na njima koje su povezane sa pojedinim delovima tela. Uvodno opuštanje slično je kao i kod obične masaže, a tretiranje zona na stopalima na početku je neugodno i bolno. Pravo olakšanje dolazi tek nakon tretmana. Ipak, vredi se pomučiti jer je učinak izuzetan. Za ozbiljnije zdravstvene probleme jedna terapija sastoji se od najmanje 10 - 15 tretmana, koji se izvode svaki drugi dan. Dan pauze između tretmana služi da se organizam očisti od oslobođenog stresa, koji se, najčešće godinama, potiskuje u refleksološke zone.

Za svoju popularnost refleksoterapija stopala može da "zahvali" nekolicini svojih odlika. Prvo, zato jer su stopala veoma izložena stresu. Nose celu težinu tela, a dodatni, bitan izvor fizičkog stresa su tvrde podloge u urbanim sredinama, obuća i poslovi koji posebno opterećuju stopala. Na psihičkom polju, stopala su deo tela koji nakuplja stres vezan za materijalne probleme, strah za egzistenciju, doživljaje "kretanja napred" ili "bežanja" u bilo kojem vidu. U šali bismo mogli reći da su stopala "podrum" našeg bića u koji "trpamo" sve ono za šta ne znamo šta bi s tim, tj. da se u stopala taloži sve ono što nam je u nekom trenutku višak.

Na njima se nalaze zone koje predstavljaju sve unutrašnje organe i delove tela. Telo štiti organe tako da stres odlaže u zone stopala ili druge refleksološke sisteme kao što su šake ili ušne školjke. Na taj način se, osim stresova neposredno vezanih uz stopala, u njemu nakupljaju i oni refleksološki povezani uz celu osobu.
Smatra se da refleksologija stopala ima tradicuju staru 6000 godina. Prvi crteži nađeni su u egipatskim priramidama. Slične starosti su i "karte zona" iz Indije. Tretiranje stopala možemo naći i u sklopu tradicionalne kineske medicine. Ta drevna znanja prvo su prenesena u Europu, u Ujedinjeno Kraljevstvo, a postoje zapisi i iz francuskih izvora. Kasnije su znanja prenesena u SAD, a onda po celom svetu.

Danas postoje brojne škole refleksoterapije stopala, koje možemo svrstati u nekoliko pravaca. Engleski pravac ne koristi ulje pri tretiranju, nego se radi "na suvo", i naglašeno je tačkasto tretiranje zona, ili u strukovnom žargonu "štepanje". Pravac više zastupljen u SAD-u pri tretiranju koristi ulje, uz duže, klizajuće pokrete. Pravac koji svoje korene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini za tretiranje zona na stopalu koristi štapiće, koji su ponekad drveni, a neki su kameni ili od kristala. Na tom tragu razvijena je i posebna metoda koja kombinuje kristaloterapiju i tretiranje zona. Četvrti pravac se uz sve prethodne bavi i cirkulacijom limfe, čiji poremećaj može biti vrlo izražen u nogama, posebno stopalima.

ANATOMIJA REFLEKSOLOŠKIH ZONA NA STOPALU
 
Ljudski neurološki sistem "topološki" je organizovan, što znači da su nervna vlakna iz jednog dela tela u kičmenoj moždini uvek na jednom mestu. Na vrhu kičmene moždine, a posebno u nižim delovima mozga, te neurološke veze oblikuju "homunkuluse" ili "čovečuljke". Taj obrazac se ponavlja i u višim delovima mozga, što omogućava mozgu da zna na kojem delu tela se događaju nadražaji, ili koje delove tela treba pokrenuti. Vrlo sličan princip je i princip refleksoloških sistema.
Po "vertikali" celo telo podeljeno je na deset zona, koje su refleksološki predstavljene na stopalu. Kako neki učitelji vole slikovito da kažu, zone su naslagane jedna preko druge kao kad slažete odeću u putnu torbu! Horizontalno najvažniji orijentiri su tri linije - linija dijafragme, linija struka i linija kukova. Kad se sve zajedno složi, na stopalu je "čovečuljak" koji leži na leđima sa skvrčenim nogama.

OTKRIVANJE AKTIVNIH ZONA
 
Osnovna dijagnostička metoda je otkrivanje aktivnih zona koje na pritisak specifično bole. Uz ovu vrstu dijagnostike, često se koristi radiestezija ili manuelno testiranje mišića (applied kinesiology). Važno je napomenuti da zone mogu biti aktivne (bolne) i pre nego što se u organizmu razvije patološko stanje, zato se pomoću tretiranja stopala ne mogu sa sigurnošću dijagnostifikovati bolesti! Ali, aktivna refleksološka zona znak je za uzbunu jer govori o preopterećenosti stresom pojedinog dela tela. Ako se trend gomilanja stresa nastavi, samo je pitanje vremena kad će se subklinički problem dovoljno pogoršati da postane bolest.

opuštanje - ravnoteža - kritične tačke - masaža

Kao što je spomenuto, indikacije za refleksološki tretman stopala su preopterećenost stresom koji deluje na više nivoa i mesta u telu, hronične bolesti, subklinički problemi koji stvaraju teško podnošljive tegobe kao i  situacije kad se ne može dijagnostifikovati problem koji po simptomima nesumnjivo postoji.

Problemi koji nisu jača strana refleksoterapije stopala su svi burni, akutni problemi kod kojih treba brzo delovati. Sa izuzetnom pažnjom treba pristupati i u situacijama kada bi zdravstveni problemi mogli izmaći kontroli, kao što je slučaj kod srčanih bolesnika, težih psihičkih problema i slično.

Kontraindikacije su ozleđena stopala, bolesti kože kao i  neurološki problemi povezani sa stopalima.Problemi koji nisu jača strana refleksoterapije stopala su svi burni, akutni problemi kod kojih treba brzo delovati. Sa izuzetnom pažnjom treba pristupati i u situacijama kada bi zdravstveni problemi mogli izmaći kontroli, kao što je slučaj kod srčanih bolesnika, težih psihičkih problema i slično.

Sam tretman može trajati od desetak do 45 minuta. Kraći tretmani češće se primenjuju kad su deo duže terapije, kad se ciljano deluje na već "poznatom stopalu". Kompletan tretman počinje uvodnim opuštanjem, zatim uravnoteženjem varenja, lokomotornog sistema (kičma, kosti i mišići) i komunikacijskih sistema (limfa, krvotok, nervi i bioenergija). Sledi usmereno delovanje na kritične tačke pa završna masaža stopala.

Za preventivno delovanje tretiranje stopala prilagođava se svakoj osobi posebno. Za teže zdravstvene probleme potrebno je u jednoj terapiji sistematski raditi najmanje 10 do 15 tretmana. Sledi pauza koja traje najmanje onoliko koliko je trajala sama terapija. Terapije se mogu ponavljati u ciklusu od dve do tri. Za to vreme jasno se vidi šta se može učiniti. kako se vrlo često susrećemo sa složenom ili nejasnom situacijom, potrebno je vreme da se reakcije "razbistre" i dobije jasniji uvid u situaciju. Strpljenje je takođe potrebno kod hroničnih problema, jer je i stvaranje problema trajalo nekoliko godina. Kako se ne koriste nikakve agresivne metode ili sredstva, za postizanje pozitivnih rezultata potrebno je vreme. Zadovoljavajuća brzina je mesec dana terapije po godini stvaranja zdravstvenog problema. Ipak, taj odnos često je znatno "brži".

Čuda se događaju, ali  se ne mogu naručiti. U dvadeset pet godina prakse video sam i učestvovao u mnogima. U sveobuhvatnom pristupu zdravlju ne tretira se bolest nego osoba. Zato je refleksološka masaža stopala izuzetna metoda kojom možete učiniti jako puno za svoje zdravlje. Zbog svoje jednostavnosti možete je primjenjivati i sami. Zdravlje nije samo odsutnost bolesti. Cilj je kvalitet življenja, a masaža stopala je moćan alat za ostvarenje toga cilja.

Izvor: web magazin za njegu tijela http://www.celulit.hr

(15.11.2006.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica