Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Suvo oko ne bira životno doba

Osnovu terapije čine veštačke suze, koje nadoknađuju prirodne, čije je izlučivanje nedovoljno, a sastav promenjen

Simptomi suvog oka, jednog od vodećih oftalmoloških problema starijeg životnog doba, zbog uticaja faktora iz okoline i načina života, sve češće se pojavljuju i u mlađem uzrastu.
Reč je o poremećaju suznog filma uzrokovanog nedostatkom suza ili njihovim obilnim isparavanjem, koji dovodi do oštećenja površine oka i udružen je sa simptomima nelagodnosti. Poremećaj suznog filma može nastati zbog smanjene sekrecije suza, pojačanog isparavanja suza ili promena u sastavu suznog filma.
Vodeći simptomi su peckanje, grebanje, crvenilo, osećaj peska u oku, pojačano suženje iz oka, osetljivost na svetlost i sekret u obliku niti. Kako sindrom suvog oka ima i direktan uticaj na kvalitetu života, veliki broj pacijenata navodi i opšti umor, smanjenu koncentraciju, pojačanu razdražljivost i učestale glavobolje.

Najčešći uzroci suvog oka

  • starenje - 75 posto stanovništva starijeg od 65 godina pati od sindroma suvog oka
  • pol - hormonske promene kod žena u toku trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze
  • bolesti - reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitaste žlezde, glaukom...
  • lekovi - protiv depresije, povišenog pritiska, za kontracepciju
  • kontaktna sočiva - isparavanje suza iz očiju uzrokuje nelagodnost prilikom nošenja i jače stvaranje proteinskih naslaga na sočivima
  • okruženje - dim, fluorescentno svetlo, klimatizovani prostor, centralno grejanje i vetar izrazito povećavaju isparavanje
  • računari - pri dugotrajnom i koncentrisanom radu za računarom zaboravljamo da trepćemo, pa suze isparavaju, a oči se više suše
  • operativni zahvati ili ozlede na oku - suvo oko često se javlja kao nuspojava

Simptome je moguće ublažiti

Suvo oko ne može se izlečiti, ali se mogu ublažiti simptomi i sprečiti komplikacije (infekcija, stvaranje ožiljka).
U svakom slučaju, potrebno je izbegavati faktore koji provociraju simptome, poput boravka u zadimljenom i klimatizovanom prostoru, na vetru ili dugotrajan rad za računarom.
Osnovu terapije suvog oka čine veštačke suze, koje služe kao nadoknada prirodnim suzama čije je izlučivanje nedovoljno, a sastav promenjen. Na površini oka one stvaraju zaštitni sloj koji isparava sporije od sopstvenih suza, a uz to smanjuju trenje kapaka prilikom treptanja i pomažu pri zaceljivanju sitnih oštećenja ćelija površine oka. Ukratko, služe za zaštitu, vlaženje i podmazivanje.
Veštačkih suza ima mnogo vrsta, a razlikuju se po gustini, vrsti konzervansa i ceni.

NOVO! - Blink Intensive Tears - su nove kapi za oči, odnedavno dostupne na našem tržištu. Namenjene su osobama starijim od četrdeset godina, sa srednjim ili teškim oblikom suvog oka. Ulogu glavnog ovlaživača ima polietilen glikol, koji povećava viskoznost suza, ali bez zamućenja vida. Jedini zadržava vlažnost u oku, čak 60 minuta posle primene.
Blink Intensive Tears kapi za oči sadrže i konzervans OcuPure. Izložen svetlosti, Ocupure se razlaže na prirodne sastojke suza - vodu i natrijum-hlorid, pa nema dodatne iritacije oka koja se javlja kod drugih vrsta kapi za oči koje sadrže hemijske konzervanse.
Blink Intensive Tears kapi za oči jednostavne su za upotrebu i izuzetno efikasne, a zbog blagog sastava i činjenice da ne sadrži druge konzervanse mogu se ukapati i nekoliko puta na dan, po potrebi. Mogu se koristiti uz sve vrste kontaktnih sočiva, a pre upotrebe nije potrebno skidati sočiva.

Autor: Sanja Pogačić, dr. med. / objavljeno u broju 64 (02/09)

(26.07.2010.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica