Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Sunčajte se, ali pametno

Uz poštovanje saveta i pravilan izbor proizvoda i stepena zaštite, još možete sebi da priuštite kvalitetan i zdrav boravak pod suncem

Nekada je bela put bila simbol zdravlja i lepote, ali trendovi su se danas promenili. Sve je više onih koji žele preplanuli ten, posebno žene, koje takvim tenom prikrivaju nedostatke na koži, poput proširenih kapilara, manjih ožiljaka, mrlja i problematičnog tena, koji su tada manje vidljivi, a koža uglavnom izgleda zdravije i svežije.
Postizanje preplanulog tena nije zabranjeno ako pritom vodimo brigu da to činimo na prihvatljiv način. Možemo ga dobiti sunčanjem na suncu ili posetom solarijumu. Sunčevo zračenje danas je postalo velika opasnost za kožu, tako da se preteranim izlaganjem i neprimenjivanjem sredstava za zaštitu izlažemo riziku od nastanka opekotina i ostalih oštećenja, koja u najgorem slučaju mogu prethoditi nastanku melanoma. On se poslednjih godina javlja u sve većem broju, a uglavnom je posledica nezdravog sunčanja. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da UV zračenje ima kumulativni učinak (oko 80 posto ukupne ekspozicije postigne se do 18. godine), čemu nekontrolirano korišćenje solarijuma dodatno doprinosi, zbog čega se ne savetuje deci i mlađima od 18 godina.
Glavnu ulogu u nastanku kožnih oštećenja imaju UVA i UVB zraci. UVA (dugotalasni) zraci izazivaju tamnjenje kože bez opekotina. Prodiru dublje u kožu i odgovorni su za njeno ubrzano starenje. Treba znati da prolaze čak i kroz prozorsko staklo, oblake ili pola metra dubine vode, a prisutni su i u solarijumima.
UVB zraci izazivaju opekotine na koži, ubrzavaju starenje, a smatraju se odgovornim i za nastanak karcinoma kože. Kliničko iskustvo pokazalo je da imaju nepovoljniji učinak na kožu od UVA zraka zbog veće energije.
UVC zraci ne dopiru do površine zemlje i tako nisu opasni za zdravlje.
Upravo radi preventive i bolje informisanosti o štetnosti UV zraka, uveden je pojam UV indeks kao mera količine UV zraka koja odgovara njihovom delovanju na kožu, a izražava se brojevima od jedan do deset. Što je UV indeks veći, savetuje se što kraći boravak na otvorenom.
Ipak, uz poštovanje saveta za boravak na suncu i pravilan izbor proizvoda i stepena zaštite, koji odgovaraju upravo vašem tipu i zdravstvenom stanju kože, kao i situaciji u kojoj se nalazite, još možete priuštiti sebi kvalitetan i zdrav boravak pod suncem, kako biste od njega dobili najviše što možete.
Postoje brojna sredstva koja omogućavaju pravilnu zaštitu, uz postizanje preplanula tena.

Nephodan visok stepen zaštite

Kako bismo preventivno delovali i zaštitili kožu od potencijalnih oštećenja, najpametniji izbor je upotreba preparata sa visokim stepenom zaštite od UVB i UVA zraka. Takvi proizvodi štite nas, ne samo od nastanka opekotina, nego posledično i od razvoja raka kože i melanoma. Osim toga, pružaju nam sigurnost i od mogućih alergijskih reakcija, iritacije i dehidracije kože.
Danas gotovo svi proizvođači nude proizvode koji štite od UVA i UVB zraka. Međutim, ne štite svi jednako, zbog čega treba obratiti pažnju na označavanje stepena zaštite. Oznaka SPF odnosi se samo na zaštitu od UVB zraka, pa ako na proizvodu nema dodatne oznake za UVA zrake, znajte da verovatno štiti i od UVA zraka, međutim u manjem obimu ili jednostavno taj stepen nije izračunat.
Kvalitetan i siguran proizvod za zaštitu od sunca mora imati ujednačenu UVA i UVB zaštitu od sunca. Kao zaštitni filtri koriste se oni mineralnog, hemijskog i organskog porekla. Upravo njihova kombinacija pruža efikasnu i sigurnu zaštitu od sunca. Proizvodi s isključivo mineralnim filtrima ne pružaju dovoljno sigurnu zaštitu od sunca, tako da se njihova upotreba preporučuje isključivo u slučaju kad osoba ne može da koristi proizvode s hemijskim zaštitnim filtrima, zbog toga što je na njih preosetljiva i kod dece s aktivnim atopijskim dermatitisom.

Zaštitimo najmlađe

Zaštita dece od štetnog sunčevog zračenja sigurno je jedna od važnijih briga svih roditelja, već početkom proleća kad sunce počinje da nas greje. S dolaskom jačih sunčanih dana, koji poslednjih godina počinju već u maju i traju sve do avgusta i septembra, imaju dodatnu brigu jer je sunce tada itekako opasno, posebno za decu.
Sunčevo zračenje može na nežnoj i tankoj dečijoj koži ostaviti itekako štetne posledice, pa zato pravilnoj zaštiti dečije kože treba posvetiti najveću pžnju. Za zaštitu nežne dečije kože koriste se preparati sa najvišim stepenom zaštite od sunca. Kožu treba dobro namazati odgovarajućom kremom za zaštitu i posebno obratiti pažnju na osetljiva područja, kao što su uši, nos i usne. Uz to, potrebno je ograničiti boravak dece na suncu. Za vreme najintenzivnijeg zračenja (od 10 do 16 sati), dete treba da bude u hladu, ali kako i tu dolazi do apsorpcije sunčevih zraka i tada ga treba namazati odgovarajućom zaštitnom kremom. Dodatna zaštita u vidu kape, majice i naočara za sunce svakako je poželjna, a bebe i malu decu uopšte nije preporučljivo izlagati suncu.

Saveti za zdrav boravak na suncu

  • izbegavajte izlaganje suncu između 10 i 16 sati
  • izlažite se postupno i ne predugo
  • koristite samo sredstva za zaštitu od sunca prilagođena vašem tipu kože i s odgovarajućim SPF faktorom - (najmanje 15 za tamnopute, a osobe svetlije puti najmanje 30)
  • ponavljajte nanošenje zaštitnog sredstva svakih dva sata i posle svakog kupanja, bez obzira na stepen zaštite koji to sredstvo osigurava
  • ne koristite sredstva za zaštitu od sunca kako biste produžili vreme izlaganja suncu
  • ne zaboravite - opekotine od sunca su opasne, posebno kod dece!
  • nosite laganu i prozračnu odeću od prirodnih materijala i ne zaboravite pokrivku za glavu i naočare za sunce
  • osobama sa proširenim venama i kapilarama sunčanje se ne preporučuje
  • ne koristite sredstva za izbeljivanje postojećih pigmentacija, nego ona koja sprečavaju njihovu pojavu.

Zaštita od sunca kojoj možete da verujete

Kako bi pružili sigurnu zaštitu od sunca, Laboratorije Avène kreirale su široku paletu proizvoda, u kojoj svaka koža može naći nezamenjivog prijatelja.
7669baeb7436928ea6684600224ed9d9_large naran svi.jpg

Narandžasta linija za zaštitu od sunca Avène - proizvodi iz ove linije sadrže kombinaciju hemijskih i mineralnih zaštitnih faktora i antioksidans pretokoferil, koji osiguravaju efikasnu UVA i UVB zaštitu. Podnošljivost proizvoda, fotostabilnost i efikasnost u zaštiti od sunca udružene su kako bi pružile dubinsku zaštitu vašoj koži. Namenjena je svim tipovima osetljive kože lica i tela i sadrži proizvode sa zaštitnim faktorima 20, 30 i 50+.
Dečija koža izrazito je osetljiva. Upravo ju je stoga potrebno zaštititi vrlo visokim faktorom zaštite. Narandžasta linija brine i o najmlađima i nudi Avène sprej i mleko sa zaštitnim faktorom 50+, koji su namenjeni upravo nežnoj i osetljivoj dečijoj koži, ne sadrže mirise i hipoalergeni su.
4ace244ec99c7ab0c3e2d1921f6c6b2b_large bela.jpg

Bela linija proizvoda za zaštitu od suncaAvène - sadrži samo mineralne zaštitne faktore i antioksidans pretokoferil, što ih čini sigurnim i prikladnim za zaštitu vrlo osetljive i alergijama sklone kože. Namenjena je osobama koje reaguju alergijom pri nanošenju sredstava za zaštitu od sunca koja sadrže hemijske zaštitne faktore, obolelima od atopijskog dermatitisa, kao i u slučaju kad osoba ima sveže ožiljke, a ne može izbeći izlaganje suncu.

Autor: Vladimira Sokač, mr. pharm. / objavljeno u broju 72 (06/10)

(26.07.2010.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica