Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Liposukcija bez noža

Najnovijom vakuumskom kavitacijom sada se mogu tretirati i najskrivenije i najdublje masnoće na bilo kojem delu tela

Pred nama su leto i vrući dani, kad smo izloženi pogledima drugih, ali i ogledalu koje ništa ne skriva, nego naprotiv otkriva sve više estetskih nedostataka koji nam smetaju. Iako mnoge nedostatke koje vidimo nastojimo da ignorišemo, debljina, celulit i masni jastuci ipak negativno utiču na naše samopouzdanje i, iako to ne želimo, stvaraju nam svojevrsno opterećenje i razvijaju dodatnu nesigurnost. Nastojimo da odbacimo činjenice kojih smo itekako svesni, jer nam je teško da priznamo samima sebi da imamo problem koji treba rešiti i napraviti prvi korak. To svakako nije lako, jer treba da počnemo da menjamo puno ustaljenih, loših navika, koje su, nažalost, postale naša svakodnevica.
Bez obzira, alarm koji nam zvoni ne sme biti samo nelagodnost zbog lošeg izgleda, nego i svest o lošem uticaju debljine na naše zdravlje. Moramo otvoriti oči pred činjenicom da je debljina problem koji treba rešavati odmah, a ne sutra, jer svako odgađanje otežava i produžava rešavanje estetskih problema, koji s vremenom postaju sve izraženiji i zahtevaju više truda i ulaganja kako bismo ih rešili.
Uz to, debljina znatno povećava rizik nastanka mnogih zdravstvenih poremećaja i bolesti, kao što su šećerna bolest tipa 2, kardiovaskularne bolesti, maligne bolesti, poremećaji u funkciji reproduktivnih organa, osteoartritis i druge.
Zahvaljujući najnovijim tehnološkim dostignućima u svetu medicine i estetike, dogodila se prava revolucija u razvoju sve savršenijih tehnika kojima na relativno brz način možemo rešiti masne naslage i tvrdokorni celulit na neželjenim mestima, za koje dosad nismo imali odgovarajuće rešenje. Naime, ono što je skoro do pre nekoliko meseci bilo efikasno jedino uz pomoć bolnih hirurških liposukcija, koje su u stvari operativni zahvat, posle kojeg bi sledili dani, nedelje pa čak i meseci oporavka, danas isto tako efikasno rešavamo potpuno bezbolno. I što je najbitnije, bez potrebe za postoperativnim oporavkom. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su ti tretmani i znatno jeftiniji.

Protiv tvrdokornog celulita i masnoće

Nehiruška ultrazvučna liposukcija ili kavitacija je neinvazivna i potpuno bezbolna metoda odstranjivanja masnih naslaga i celulita ultrazvučnim talasima, pomoću kojih se masne ćelije razbijaju na masne kiseline i glicerol. Masne kiseline zatim se putem jetre razgrađuju i odstranjuju iz tela mokraćom, dok se glicerol rastvara u ćelijskoj tečnosti, a oslobođena energija u obliku ATP-a ponovno iskorišćava u metabolizmu.
Procesom kavitacije u samo jednom 45-minutnom tretmanu gubi se čak dva do pet centimetara u obimu, odstranjuje se tvrdokorni celulit na butinama (tzv. jahaće pantalone), kao i naslage masnoće na trbuhu i kukovima. Vrlo uspešno odstranjuju se i naslage celulita i masnoća s kolena i nadlaktica.
Uz sve svoje prednosti, dosadašnja kavitacija imala je i neke nedostatke. Naime, kod osoba koje su se intenzivno bavile sportom ili nekim drugim fizičkim aktivnostima vrlo se često događalo da im je deo masnog tkiva sakriven ispod mišićnih vlakana. U takvim slučajevima dosadašnja kavitacija nije mogla baš mnogo da pomogne, jer klasična kavitacijska sonda nije mogla dopreti do skrivene masnoće. Međutim, najnovijom vakuumskom kavitacijom doskočilo se i tom problemu, pa je sada moguće tretirati i najskrivenije i najdublje masnoće na bilo kojem delu tela. Rezultati su mnogo brži, bolji i postojaniji.
Sam princip rada vakuumske kavitacije zasniva se na tome da je ultrazvučna kavitacijska sonda uglavljena u vakuumsku ventuzu, tako da odjednom, odnosno istovremeno sprovodimo dva tretmana. Dok nam vakuum s jedne strane pomaže da dosad nepristupačno masno tkivo učinimo pristupačnim za tretiranje, s druge strane pospešuje protok krvi i kiseonika u tkivima, poboljšava protok limfe i uklanja iz tela suvišnu tečnost i metabolite, rasteže vezivno tkivo, stimuliše nastajanje kolagena i pospešuje metabolizam, pa tako poboljšava učinak same kavitacije.
Sledeći tretman, koji je takođe svetski hit, je IRF-tretman radiotalasima, kojeg bi trebalo kombinovati u rešavanju problema. Radio talasi takođe služe u odstranjenju celulita i masnoća, ali neizostavni su i u regeneraciji kolagena. Visokofrekventni elektromagnetski talasi zagrevaju potkožno masno tkivo, ubrzavaju lipolizu i metabolizam masnih ćelija i podstiču limfnu drenažu i cirkulaciju, što dovodi do još boljeg lipolitičkog i anticelulitnog učinka.
Posle tretmana kavitacijom, zbog velikog gubitka potkožnog masnog tkiva, često se događa da se koža opusti, tj. omlohavi, kad je tretman IRF-om gotovo nezamjenjiv, jer se regeneriše prirodni kolagen i zateže opuštena koža. Naročito dobri rezultati postižu se kod opuštene kože nadlaktica, unutrašnje strane butina i stomaka, što je donedavno bilo gotovo nerešivo.
 
Posle tretmana kavitacije i IRF-a, neizostavan tretman je i limfna drenaža, kojom se podstiče protok limfe i tako ubrzava odstranjivanje masnih ćlija, toksina i u njima rastvorenih otpadnih materija.
 
S obzirom na to da su nam kao rezultat napretka tehnologije na raspolaganju metode pomoću kojih sve lakše i bezbolnije rešavamo različite estetske i zdravstvene probleme, možda vam to može biti podsticaj da se uhvatite u koštac s celulitom, debljinom i njima pridruženim problemima i da živite ovaj život vitkiji, lepši i zdraviji.

Autor: dipl. ing. Manuela Šapro, kozmetičarka / objavljeno u broju 66 (06/09)

(26.07.2010.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica