Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Koža na udaru leta

Promene na koži kreću se od potpuno bezazlenih, pa sve do onih koje zahtevaju ozbiljno lečenje

U letnjim mesecima koža je, bez obzira na uzrast, izložena brojnim nepovoljnim uticajima okoline (sunce, morska voda, hlor iz bazenske vode, vetar...), pa joj, zavisno od tipa i sklonosti ka razvoju određenih promena, moramo posvetiti znatno više brige nego inače.

Promene koje mogu nastati kreću se od potpuno bezazlenih, pa sve do onih koje zahtevaju ozbiljno lečenje.

Sunčevo zračenje na našoj koži može izazvati niz štetnih posledica. Najranije posledice su opekotine zbog nekontrolisanog izlaganja suncu i nenanošenja odgovarajućeg zaštitnog faktora, koje kasnije mogu dovesti do karcinoma kože, odnosno melanoma. Zbog preteranog izlaganja suncu u mladosti brže propada kolagen, što se uočava po prevremenoj pojavi mrlja i bora na licu, vratu i dekolteu, s tim da se postupno menja celokupna tekstura kože navedenih područja.

Osobe sa izrazito svetlim tenom, svetlim očima i kosom, kao i one koje u porodici imaju članove obolele od karcinoma kože ili melanoma, moraju se izuzetno čuvati sunca i izbegavati ga od 12 do 17 časova. Uz to, preporučuju se kreme s visokim zaštitnim faktorom, nošenje šešira ili kape i sunčanih naočara.

Neke osobe razvijaju alergiju na sunce s pojavom crvenila, svraba i urtika različite veličine. U tom slučaju često pomaže fototerapija (terapija kontrolisanim izlaganjem veštačkim izvorima ultraljubičastog zračenja pod vođstvom dermatologa), a sprovodi se u klinikama ili poliklinikama koje imaju uređaje za taj oblik terapije.

U toku leta često se dolazi u kontakt sa biljkama, što može izazvati fitofotodermatitis, pojavu crvenila uz razvoj svraba i pečenja na mestima kontakta kože i biljke (najčešće trave). Katkad simptomi mogu biti jaki s pojavom velikih plikova. Leči se antibiotskim i kortikosteroidnim preparatima, uz antihistaminike, i to isključivo pod kontrolom dermatologa.

I pojačano znojenje može dovesti do crvenila i pečenja kože na mestima pregiba (pazuh, prepone i područje ispod grudi), pod nazivom intertriginozni dermatitis. Takve promene često nemaju dokazane gljivice, nego je uzrok nastanka u vlažnosti i trenju pregibnih regija. Ponetkad dečiji puder može sprečiti pojavu neugodnih simptoma, zbog kojih su vrlo česte posete dermatologu.
 
Kod nekih ljudi se na tabanima i između prstiju nogu javljaju simptomi atletskog stopala - crvenilo kože s brojnim beličastim vlažnim naslagama, pucanje kože i razvoj bolnih ragada. Ti simptomi učestalo se javljaju kod osoba čija se stopala jako znoje ili nose patike.

Pojačano znojenje leđa pogoduje stvaranju većeg broja gljivica koje inače žive na našoj koži u vrlo maloj količini (saprofiti), što dovodi do pojave mrlja različite veličine i obojenosti, od beličastih do smeđkastih i crvenkastih. Terapija se sprovodi pod kontrolom dermatologa, a privremeni gubitak pigmenta nestaje posle ponovnog izlaganja suncu.

Uz to što su izvor razonode, letnja kupališta su i mesta na kojima možete dobiti gljivične infekcije, koje zahvataju kožu tabana ili nokte nogu. Infekcija gljivicama zahteva dermatološku obradu koja uključuje kulturu gljivica, za čiji rezultat treba pričekati četrnaest dana, kad se na osnovu nalaza u terapiju uvode antimikotici, lokalno u obliku kreme i u obliku tableta, oralno. Lečenje traje dve do tri sedmice na koži stopala, a na noktima nogu od nekoliko meseci pa do godinu dana, što zavisi od stepena zahvaćenosti noktiju, vrste gljivice i  prepisanog leka.

Neke osobe u toku leta muči izrazito pojačano znojenje pazuha, dlanova i stopala, koje se ne može regulisati antiperspirantnim preparatima. Njima se savetuje primena botulinum toksina, za dlanove, zavisno od osobe do osobe, primena botulinum toksina ili hidrex terapija (vid iontoforeze), a za tabane se uglavnom sprovodi samo hidrex terapija.

Poremećaj izlaska znoja na površinu kože kod nekih osoba može dovesti do dishidroze, to jest pojave crvenkastih mehurića na bočnom delu dlanova i tabana, uz napukline koje se mogu inficirati i zahtevati ozbiljno lečenje.

Leti nisu retki ni ugrizi ili ubodi različitih insekata. Simptomi se mogu kretati od bezazlenog crvenila i svraba, do velikih bolnih otoka, koji neretko zahtevaju i medicinsku pomoć. Ali, na svu sreću, većina tih stanja ipak se smiri i prođe posle stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mesto uboda insekta.
Zbog češanja i posledičnih površinskih oštećenja kože, mesta uboda ili ugriza insekata podložna su prodoru bakterija, što može rezultirati streptokoknom ili stafilokoknom infekcijom kože koju nazivamo impetigo (u narodu često poznata pod nazivom medene kraste). Lečenje, koje sprovodi dermatolog, podrazumeva lokalnu primenu antibiotskih masti, a u slučaju zahvaćenosti velikih površina i sistemsku antibiotsku terapiju (oralno).

U toku kupanja u bazenu koža je izložena i uticaju hlora, koji je jako isušuje, posebno na vrhovima prstiju ruku i nogu, uz pojavu ljuspanja kože na tim mestima. Hlor oštećuje i kožu peta, koje posle češćeg kupanja u bazenu zahtevaju intenzivnu negu.

Zbog delovanja sunca, vetra, soli ili hlora oštećenja su vidljiva i na kosi, koja postaje suva i lomljiva tako da joj je potrebna pojačana nega u vidu primene uljnih sprejeva u toku dana ili krema za negu kose koje, među ostalim, sadrže i UV zaštitu.

Kad je reč o deci, najčešća promena na njihovoj nežnoj koži je milijarija, koja se manifestuje u toku vrlo toplih dana, najčešće na koži trupa, u vidu sitnih crvenkastih papula ili sitnih prozirnih mehurića, a posledica je zbivanja u predelu otvora izvodnih kanala znojnih žlezda. Iako je terapija vrlo jednostavna, savetuje se pregled dermatologa koji će dati odgovarajući savet. Ne savetuje se izlaganje suncu dece do šest meseci života, a kasnije postupno i s oprezom, uz korišćenje krema sa zaštitnim faktorom i nošenje šeširića ili kapice.

Kod nekih osoba se, zbog pojačanog izlaganja suncu leti, aktivira virusna infekcija - npr. HPV, zbog čega se mogu razviti virusne bradavice na bilo kojem delu tela, ili Herpes simplex virus tipa 1 uz razvoj herpesa na usnama ili nosnom krilu. Razlog tome je imunosupresija, odnosno smirivanje imunološkog sistema kao posledica delovanja ultraljubičastog zračenja.

Sunce, vetar, so ili hlor dovode i do jake dehidriranosti kože celog tela, što zahteva posebnu negu leti, što podrazumeva primjenu uljnih sredstava za tuširanje i sredstava s oznakom "after sun" ili "apres soleil" namenjenih intenzivnoj nezi kože posle izlaganja suncu.

Samo pravilnom negom možemo kožu sačuvati od bespotrebnih oštećenja. Ako do njih ipak dođe, potreban je dermatološki tretman kako bi se trajanje promena na koži skratilo, a posledice ublažile.

Autor: dr. sc. Ivana Nola, dr. med., spec. dermatovenerolog / objavljeno u broju 67 (08/09)

(26.07.2010.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica