Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Dehidrirana koža-znak za uzbunu

Koži je potrebna stalna hidratacija, jer kad jednom dehidrira, treba mnogo vremena kako bi se vratila u stanje ravnoteže

Primetili ste da vam je koža krhka i osetljivija nego obično. Ako je uz to gruba, ispucala, zategnuta i pruža neprijatan osećaj, znači da je dehidrirana.

Koža nas štiti od brojnih spoljnih uticaja. Da bi mogla dobro da funkcioniše, potreban joj je optimalan sadržaj vode. Prirodno se u koži nalazi 20 posto telesnog sadržaja vode. Njen središnji sloj, dermis, sadrži 60 do 70 posto vode, koja tamo stiže putem krvnih sudova. Voda iz dermisa difuzijom prelazi u gornji sloj kože, epidermis, natapajući prilikom prolaska njegove različite slojeve.

Hidratacija kože upravo se zasniva na stalnom protoku vode, koji se naziva i transepidermalni gubitak vode. Naime, površinski rožnati sloj epidermisa, koji je prirodno zaštićen hidrolipidnim površinskim slojem, usporava isparavanje vode. Ako dođe do poremećaja u toj fiziološkoj barijeri, ubrzava se transepidermalni gubitak vode i dolazi do fenomena gubitka vode, što kožu čini suvom. Dehidrirana koža u epidermisu sadrži manje od deset posto vode i kod nje se mogu primetiti promene u zaštitnom hidrolipidnom sloju kao i neorganizovan i dehidriran površinski rožnati sloj kože. Dehidrirana koža pokazuje i pojačanu osetljivost.
Hladnoća, vetar, sunce, onečišćenje vazduha, iritirajuća sredstva za čišćenje, neodgovarajuća kozmetika i neki dermatološki tretmani doprinose promenama u zaštitnom površinskom hidrolipidnom sloju, zbog čega koža gubi previše vode.
Bilo ona normalna, suva, mešovita ili masna, svakom tipu kože neophodna je hidratacija, pa je svakodnevno vlaženje ključno za zdravlje i lepotu kože i prijatan osećaj. Pri tom ne smemo da zaboravimo da je za lepotu kože, osim odgovarajuće nege, potrebna i hidratacija celokupnog organizma, koju ćemo osigurati svakodnevnim unosom dovoljne količine vode. Odrasla osoba dnevno treba da popije jedan i po do dva litra vode, najbolje u malim obrocima u toku celog dana. Tako se izbegava osećaj žeđi, jer u trenutku kad osetimo žeđ, naš organizam je već dehidriran. Isto je i s kožom - potrebna joj je stalna hidratacija, jer kad jednom postane dehidrirana, treba da prođe puno vremena kako bi se vratila u stanje ravnoteže.

Model savršene hidratacije

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata za hidrataciju kože različitih mehanizama delovanja. Ipak, cilj im je isti: pružiti koži što bolju hidrataciju i zadržati je što duže optimalno vlažnom.

Kako bi stvorili proizvod koji će na što prirodniji način vlažiti kožu, naučnici Laboratorija Avène posmatrali su vlaženje oka, koje je primer savršene hidratacije u ljudskom organizmu. Naime, spoljna površina oka, odnosno rožnjača, stalno se održava prozirnom i vlažnom zahvaljujući suznom filmu. Suzni film sadrži suze (vodeni rastvor mineralnih soli i belančevina), lipide iz Meibomovih žlezda (lipidni površinski sloj koji sprečava isparavanje suza sa površine oka), lipokalin (belančevinu odgovornu za vezivanje suza i lipida iz Meibomovih žlezda) i mucin (glikoprotein odgovoran za ravnomernu raspodelu suza po površini rožnjače). Svi ti sastojci doprinose tome da je oko uvek dovoljno vlažno i da nema dehidracije.

Hidratacija za svaki tip kože

Upravo taj savršeni model hidratacije poslužio je Laboratorijama Avène za imitaciju u proizvodima za hidrataciju kože Hydrance Optimale iz linije Avène.

Ova linija proizvoda nudi dubinsku i dugotrajnu hidrataciju kože zahvaljujući sadržaju jedinstvenih aktivnih sastojaka: Avène termalne vode, lipomucina i meiboserina. Njihovim međusobnim delovanjem na površini kože stvara se kontinuiran i stabilan lipidni sloj koji deluje poput stvarnog zaštitnog vela, čime se smanjuje isparavanje Avène termalne vode i poboljšava njeno prodiranje u kožu. Dubinskom i dugotrajnom hidratacijom smiruju se iritacije i koži vraća prijatan osećaj, uz ponovno postizanje i zadržavanje sjaja i mekoće.

Proizvodi Avène Hydrance Optimale dolaze u četiri teksture, zavisno od tipa kože, od kojih dve sadrže faktor za zaštitu od sunca SPF 20. Ne sadrže parabene i nežnog su mirisa.

11_4proizvoda HO.jpg

Hydrance OPTIMALE UV légere - Vrlo lagana nemasna emulzija za normalnu, mešovitu i masnu kožu. Posle nanošenja ostavlja osećaj svežine i trenutno umiruje kožu. Brzo se upija i ne ostavlja beli trag na koži, tako da osigurava mat učinak. Zaštitni faktor SPF 20 i pretokoferil štite kožu od delovanja sunčevih zraka i slobodnih radikala i sprečavaju njeno prerano starenje.

Hydrance OPTIMALE UV rich - Krema bogate teksture za hidrataciju i zaštitu normalne, suve i vrlo suve kože. Zajedničko delovanje Avène termalne vode, lipomucina i meiboserina pruža dubinsku i dugotrajnu hidrataciju, a ulje šafranike hrani kožu. Posle nanošenja koža je mekana i glatka, bez belog traga. Zaštitni faktor SPF 20 i pretokoferil štite kožu od delovanja sunčevih zraka i slobodnih radikala i sprečavaju njeno prerano starenje. 

Hydrance OPTIMALE légere - Lagana nemasna emulzija za hidrataciju normalne i mešovite kože. Posle nanošenja ostavlja osećaj svežine i trenutno umiruje kožu. Brzo se upija i osigurava mat učinak.

Hydrance OPTIMALE rich - Krema vrlo bogate baršunaste teksture za hidrataciju suve i vrlo suve kože. Zajedničko delovanje Avène termalne vode, lipomucina i meiboserina pruža dubinsku i dugotrajnu hidrataciju, a karite puter hrani kožu. Posle nanošenja kožu ostavlja mekom i glatkom.

Autor: Vladimira Sokač, mr. pharm. / objavljeno u broju 73 (08/10)

 

(28.07.2010.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica