Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Nova formula sa trostrukim delovanjem

Za masnu kožu i poneki prištić na licu, kao i umereni ili ozbiljan slučaj akni, dermokozmetika je osnova svakodnevne nege kože

Akne (Acne vulgaris) su vrlo česta upalna dermatoza, zahvataju više od 80 posto adolescenata, a zadržavaju se i u starijem uzrastu. Masna koža i akne javljaju se prvo u pubertetu, što je sasvim normalno jer to životno razdoblje sa sobom nosi niz promena uzrokovanih radom reproduktivnih žlezda. Nažalost, neke osobe i posle prestanka puberteta muku muče sa nečistom kožom.
U nastanku akni učestvuje nekoliko faktora, kao što su nasleđe, uticaj hormona i prisutnost bakterija. Hormonski uticaj počinje u pubertetu zbog veće količine muških polnih hormona (androgena), što dovodi do  pojačane aktivnosti lojnih žlezda  i pojačane proizvodnje sebuma, koji se na površini kože razređuje i menja sastav masnoća. Ta promena ojačava vezu između površinskih ćelija kože, keratinocita, koji posledično zatvaraju otvore lojnih žlezda  na koži. Zbog toga se nakupljeni loj i odbačene epitelne ćelije ne mogu izbacivati na površinu kože, pa se u folikulima stvara beličasta masa zvana komedon. Ako je otvor komedona širok i vidljiv u obliku crne tačke, zovemo ga otvoreni komedon (miteser), a ako su se stvorile okrugle bele tvorevine, reč je o zatvorenom komedonu. U komedonima se nakupljaju bakterije, a posebno je važna prisutnost anaerobnih bakterija, kojima za opstanak nije potreban kiseonik. U razvoju upale važnu ulogu ima bakterija Propyonibacterium acnes. Naime, razgradnjom masnoća, kojima se ona hrani, oslobađaju se slobodne masne kiseline koje deluju iritirajuće, a u kombinaciji sa zastojem sebuma izazivaju širenje folikula i njegovo pucanje, pri čemu se sadržaj širi u okolno tkivo, u kojem se razvija upalna reakcija. Na koži se to vidi stvaranjem promena koje zovemo papula (čvorić), pustula (gnojni mehurić) i apscedirajući čvor (zatvoreno gnojno žarište).

Nekoliko stepena razvoja

Akne se najčešće pojavljuju na licu, čelu, obrazima, nosu i bradi. Ređe zahvataju kožu tela (vrat, dekolte i leđa). Postoje različite vrste akni, ali i različita težina poremećaja, od čega zavisi i način lečenja.
Acne comedonica - Najblaži oblik, kod kojeg je gotovo uvek prisutno pojačano izlučivanje sebuma, a na koži preovladavaju otvoreni i zatvoreni komedoni, uglavnom na licu. Leče se lokalnom terapijom.
Acne papulopustulosa - Srednje težak oblik kod kojeg je uvek prisutno pojačano izlučivanje sebuma. Uz komedone nalazimo i crvene bolne čvoriće i gnojne mehuriće. Osim na licu, promene se mogu naći na leđima i prsima. Kod blažih slučajeva primenjuje se samo lokalna terapija, a kod težih se daje i opšta terapija u obliku antibiotika. Redovno čišćenje kože od velike je važnosti.
Acne conglobata - Težak oblik kod kojeg je izlučivanje sebuma izrazito jako. Na koži, uz komedone, čvoriće i gnojne mehuriće, nalazimo duboke upalne procese zbog kojih nastaju tvrdi, bolni čvorovi. Uz lice, često su zahvaćeni i gornji delovi trupa, vrat, nadlaktice, pa čak i glutealna regija. Ovakva vrsta zahteva oralnu terapiju retinoidima, koja je vrlo efikasna, ali ima ozbiljne nuspojave, kao što su isušivanje lica i iritacija kože, usana i očiju.

Novo rešenje za kožu sklonu aknama

Kad imate masnu kožu i poneki prištić ili umeren do ozbiljan slučaj akni, dermokozmetički proizvodi su osnova svakodnevne nege vaše kože. Ako se upotrebljavaju redovno, mogu biti izuzetno korisni.

Triacneal_large.jpgAvène Triacnéal - je novi proizvod iz linije Avène namenjen nezi nečiste kože sklone aknama u adolescentnom i odraslom uzrastu. Sadrži tri aktivna sastojka, specifična po svom delovanju, uz dodatak Avène termalne vode:
• Efectiose® - novi aktivni sastojak, patentiran u Pierre Fabre istraživačkim laboratorijama, koji reguliše dotok medijatora odgovornih za pojačanu reaktivnost kože i nastanak upale
• glikolna kiselina - na površini kože ima dejstvo pilinga, pa uklanja nepravilnosti, a kožu čini osetno glatkijom
• retinaldehid - reguliše orožavanje i sprečava stvaranje nepravilnosti, štiti postojeće akne od upale i time sprečava nastanak ožiljaka
• Avène termalna voda - deluje umirujuće i antiritacijski, pa smiruje crvenilo.
Efikasnost Triacnéal emulzije klinički je ispitana pod nadzorom dermatologa, pri čemu je uočeno znatno smanjenje upalnih i retencijskih promena posle 42 dana primene. Primećeno je da je kod 85 posto pacijenata smanjeno stvaranje ožiljaka koji su zaostajali posle akni. 
Triacnéal je emulzija hidratantne i nemasne teksture koja se lako upija u kožu i čini je mekom i glatkom. Primenjuje se jednom dnevno, uveče, na prethodno očišćenu i dobro osušenu kožu lica. Može se nanositi i na delove tela koji su zahvaćeni promenama (najčešće prsa i leđa). 
Uz Triacnéal u kombinaciji, za dnevnu negu preporučuje se Cleanance emulzija, a za čišćenje Cleanance gel za pranje kože bez sapuna.

U tri koraka do čiste kože uz Avène

1. KORAK - HIGIJENA
 

Cleanace 1.jpgCleanance toner_large.jpgCleanance gel za pranje bez sapuna - namenjen je blagom čišćenju kože ujutru i uveče. Njegovi aktivni sastojci regulišu izlučivanje masnoća i deluju antibakterijski, što omogućava nežno čišćenje kože i uklanjanje nečistoća. Formula bez sapuna poštuje prirodnu ravnotežu vaše kože i ne isušuje je.

Cleanance losion za čišćenje - losion za negu sa mat delovanjem koji se sastoji od dve faze: jedna sadrži aktivne sastojke za nežno čišćenje kože i uklanjanje masnoće, a druga apsorbuje višak masnoće i daje mat učinak na koži. Nanosi se na lice uz pomoć vate, posebno na područje T zone (čelo, nos, brada) posle pranja Cleanance gelom.

2. KORAK - DNEVNA NEGA

Cleanace em_large.jpgCleanance emulzija - lagana emulzija koja smanjuje izlučivanje masnoća i matira kožu zahvaljujući dodatku seboapsorbujućih kapsula. Sadrži ekstrakt bundeve (Cucurbita pepo) koji reguliše izlučivanje sebuma,  cink glukonat koji deluje protivupalno. Idealna je dnevna nega za sve tipove masne kože sa aknama. Može se primeniti i uveče. Kožu ostaje dobro hidrirana. Formula je nemasna, pa je odlična podloga za make-up. 

3. KORAK - NOĆNA NEGA

Cleanance Klarge.jpg

Triacneal_large.jpg

Lakši oblik akni (miteseri, komedoni, masni sjaj)

Cleanance K gel krema - za uklanjanje nepravilnosti na koži. Sadrži AHA i BHA (alfa i beta hidroksikiseline) voćne kiseline. Ima dejstvo pilinga na površini kože i otvara pore, što uzrokuje nestanak promena na koži, poput mitesera, izolovanih bubuljica i ostalih blažih nedostataka. Sprečava zatvaranje pora i nastanak komedona i akni, jer kiselina stalno nežno ljušti kožu i drži pore otvorenima. Primenjuje se uveče, na očišćenu i suvu kožu lica.

Teži oblik akni (masni sjaj, miteseri, komedoni, upalne promene)

Triacnéal emulzija - za negu kože sklone nastanku akni u adolescentnom i odraslom uzrastu.
Primenjuje se uveče, na očišćenu i suvu kožu lica.

Autor: Vladimira Sokač, mr. pharm. / objavljeno u broju 80 (10/11)

 

(12.10.2011.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica