Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Naglašena osetljivost

Problem osetljivog vlasišta manifestuje se subjektivnim simptomima, poput svraba, peckanja, zategnutosti…, a bez vidljivih znakova.


Možda ste s vremena na vreme osetili svrab, peckanje, zategnutost ili žarenje vlasišta-kosmatog dela glave. Ništa čudno, s obzirom na to da je vlasište svakodnevno izloženo brojnim agresivnim činiocima, poput zagađenja, stresa, neprikladnih i/ili pregrubih šampona i tretmana kose, što na kraju dovodi do slabljenja vlasišta. Problem osetljivog vlasišta manifesuje se subjektivnim simptomima, poput svraba, peckanja, zategnutosti, žarenja i bola, a bez vidljivih znakova. Problemu osetljivog vlasišta najviše su sklone žene izložene pojačanom stresu, koje su ujedno svetlog fototipa - svetle kose i nežne kože.
Zanimljivo je da se zbog toga retko traži savet lekara ili farmaceuta. Najčešće se događa da pacijenti dolaze u apoteku ili ordinaciju podstaknuti nekim drugim problemom. Jedan od verovatnih razloga je taj što stanje osetljivog vlasišta koje svrbi nije praćeno nijednim objektivnim simptomom ili patologijom (naprimer, perut, seborejični dermatitis, psorijaza, alopecija…), nego sve ostaje na subjektivnom osećaju, zbog čega su pacijenti možda neodlučni jer ne znaju kako opisati problem s kojim se susreću. Najčešće izjavljuju da osećaju svrab, peckanje, "kosa ih boli", osećaju zatezanje i kao da im je "preusko" vlasište...

Iako je taj opis prilično neodređen, stanje je u stvari dobro opisano. A koliko je rašireno, svedoči podatak da se sa osetljivim vlasištem susreće između trećine do gotovo polovine populacije. U prilog tome idu podaci epidemiološke studije sprovedene na 1011 ispitanika, kojom je utvrđeno da 44 posto ispitanika ima osetljivo ili vrlo osetljivo vlasište, karakterisano spomenutim simptomima. Važno je istaknuti da je najčešće spominjani simptom osetljivog vlasišta bio svrab, jer se na njega požalilo čak 38 posto ispitanika.

Dečiji šamponi ne rešavaju problem

Za rešavanje problema sve donedavno nije bilo specifičnog tretmana, nego su se većinom preporučivali šamponi sa blagom bazom za pranje, zbog čega su pacijenti često posezali za dečijim šamponima kao garancijom "blagosti". Međutim, dečiji šamponi nisu prikladni za pranje vlasišta odraslih. Naime, dečije vlasište karakteriše niska aktivnost lojnih žlezda, zbog čega je i količina površinskih masnoća na vlasištu mala, a kako su vlasi guste i tanke, dolazi do povećana elektrostatičkog naboja. Kako su dečiji šamponi prilagođeni upravo tim specifičnostima, njihov je glavni cilj da nežno peru i razmrse kosu, zbog čega kod odraslih neće u dovoljnoj meri očistiti masnoću i nečistoće sa vlasišta.
Pribegavalo se i primeni lokalnih preparata sa kortikosteroidima, što je takođe neodgovarajuće i nepotrebno.

Sensinol – ciljano rešenje

Iz Laboratorija Ducray francuske farmaceutske kompanije Pierre Fabre konačno stiže rešenje - Sensinol šampon. Zahvaljujući polidokanolu, efikasnom antipruritiku (sredstvo protiv svraba), kao i blagoj bazi za pranje, Sensinol šampon štiti fiziološko stanje vlasišta i ublažava svrab već posle prve primene, odnosno smanjuje njegov intenzitet na pola već posle nedelju dana primene. Osim brzog početnog učinka, Sensinol šampon pokazuje i produženi učinak, koji traje i do dve nedelje posle završetka tretmana. Njegovom primenom uklanjaju se nadražaj i neugodan osećaj zatezanja, odnosno ponovno uspostavlja prirodna ravnoteža vlasišta.
Sensinol clanak8a7831cef3a10a60261743617098dc34_large.jpg
Sensinol šampon je visoko podnošljiv jer ga odlikuje kvalitet dosad neuobičajen za šampone - ne sadrži mirise, konzervanse, boje, niti alkohol, hipoalergen je, biorazgradiv i ima odličan kozmetički kvalitet. Dostupan je u pakovanju od 200 ml i opremljen pumpicom za lakše doziranje.

SAZNAJTE DA LI IMATE OSETLJIVO VLASIŠTE


Postoje li znakovi peruti  povezani sa svrabom?

DA

NE

 Preporuka je KELUAL
DS šampon
- šampon
protiv prhuti popraćene crvenilom i svrbežom
vlasišta

Rezultat 1 do 3:
Preporuka je Sensinol šampon

 b9713e9e1401603b46b87aebfa3eb8e8_large.jpg

Rezultat 4 i više:
Preporuka je Sensinol šampon
+
odlazak dermatologu


Izračunajte indeks osetljivosti pomoću priloženog upitnika

UPITNIK
Ocenite postojeće simptome skalom od 0 do 4.

    Svrab 0 1 2 3 4
    Peckanje 0 1 2 3 4
    Zategnutost 0 1 2 3 4
    Žarenje 0 1 2 3 4
    Bol 0 1 2 3 4

Ukupno: ___

0 - Nemam simptoma
1 - Simptomi mi ne smetaju
2 - Simptomi mi malo smetaju
3 - Simptomi mi jako smetaju
4 - Neizdrživo je

Ukupan rezultat 1-3: osetljivo vlasište
Ukupan rezultat 4 i više: vrlo osetljivo vlasište

Autor: Sanja Postaj, mag. pharm. / objavljeno u broju 89 (06/13)

(23.07.2013.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica