Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Promo članci

Previše kose na češlju?

Kada govorimo o kosi, valja znati da svaka osoba ima oko 100.000 vlasi. Normalnim se smatra svakodnevni gubitak između 50 i 100 vlasi, odnosno nenormalnim svaki veći gubitak kose. Kako bismo shvatili što se događa kod pretjerana gubitka kose, nije naodmet upoznati faze u uobičajenom ciklusu rasta, a to su:

  • Anagena faza (faza rasta) koja traje od dvije do pet godina, i tijekom koje kosa prosječno raste jedan do 1,5 cm mjesečno.
  • Katagena faza (faza mirovanja) traje samo dva tjedna. To je tzv. tranzitorna ili prijelazna faza kada korijen prestaje s funkcijom i prestaje rast kose.
  • Telogena faza (faza ispadanja) traje do tri mjeseca. Mrtve vlasi obično ispadaju češljanjem.

Kod pojave pretjerana ispadanja kose obično se skraćuje anagena faza, a telogena postaje dulja.

Čimbenici koji mogu dovesti do gubitka kose su brojni: dob, nasljedni činitelji, hormonalni status, tjelesno stanje, dijeta, okoliš... Kako bilo, uravnoteženost vlasišta, odnosno dovođenje hranjivih i stimulativnih sastojaka do korijena kose, uvijek može pomoći u snaženju kose i održavanju njezine vitalnosti.
Kad su posrijedi spolne razlike, treba reći da su pojačanim ispadanjem kose podjednako pogođeni muškarci i žene.

Gubitak kose kod muškaraca - djelujte odmah

Glavni razlog gubitka kose u muškaraca uvjetovan je naslijeđem i utjecajem muškoga spolnog hormona testosterona, i zove se androgenetska alopecija. Ako ste zabrinuti zbog pojačana ispadanja kose ili taj problem imate već neko vrijeme, savjet je da odmah počnete s nekim od tretmana protiv ispadanja kose. Što ranije počnete, veća je vjerojatnost da ćete zaustaviti i usporiti ispadanje kose, a možete djelovati i preventivno.

Gubitak kose kod žena - obično privremen

Glavni razlozi pojačana ispadanja kose kod žena vezani su uz fiziološke činitelje, prehranu, kao i hormonski status u određeno doba života žene (trudnoća, uporaba kontraceptiva, menopauza) i obično ih je lako otkriti.
Ispadanje kose kod mlađih žena obično je reaktivne prirode, trenutačno i reverzibilno. Hormonalni uzroci također su najčešće privremeni, osim kod nekih žena kod kojih gubitak kose može biti androgenetske prirode kao i kod muškarca, što je rijetko.
Iako su uzroci ispadanja kose kod žena blaži, tom problemu svakako treba ozbiljno pristupiti. Neki od tretmana specijalizirani su samo za žene jer aktivni sastojci proizvoda obično hrane korijen dlake i jačaju cirkulaciju, što je potrebno za oporavak oslabljena vlasišta.

Autor: Melita Škvorc, dr. med.
(12.03.2005.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica