Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Lekovi bez recepta (OTC) u samolečenju - trend, ali i odgovornost

Određeni preparati, koji mogu uticati na naše biološke funkcije, mogu se nabaviti i bez lekarskog recepta, a deo su trenda samolečenja

Posednje decenije ái u našim apotekama, u skladu sa novim svetskim trendovima samolečenja, mnoge proizvode možemo nabaviti bez lekarskog recepta. U SAD takva praksa postoji već nekoliko decenija, a u evropskimá zemljama jeápočela znatno kasnije i tek poslednjih desetak godina polako zauzima svoje mesto.

Jedna od definicija leka u najširem smislu je da jeámaterija koja, unesena u organizam, hemijskim delovanjem dovodi do promene neke biološke funkcije. Zbog toga je promet lekovima strogo kontrolisan, a obično se dobijaju samo na lekarski recept. Međutim, poslednjih decenija preovladava mišljenje, čak i u stručnim krugovima, da kod blagih zdravstvenih tegoba nijeáneophodna áposeta álekaru. Uz to, određeni preparati, koji mogu uticati na naše biološke funkcije, mogu se nabaviti i bezálekarskog recepta. Za njih se sve češće koristi naziv OTC (od engleskog izraza "Over The Counter"), što bi uábukvalnom prevodu značilo "s druge strane recepture" ili kolokvijalnije "preko pulta". Tačnije, OTC su lekovi i medicinski proizvodi koji se mogu dobiti i bez lekarskog recepta.

U tu grupu proizvoda spadaju lekovi prirodnog porekla, medicinski proizvodi i lekovi koji imaju nizak stepen toksičnosti, veliku terapijsku širinu, znatnu sigurnost kod mogućnosti predoziranja, a moguće interakcije s drugim lekovima svedene su na najmanju meru. Zato se mogu koristiti kod dobro poznatih indikacija i korisniku služiti za samolečenje.

Samolečenje kao trend

Od podsticanja pacijenata na samolečenje koristi ima i šira društvena zajednica, jer se time bitno smanjuju troškovi zdravstvenog osiguranja. Samolečenje je važanádeo zdravstvenih sistema u modernim razvijenim zemljama. To, naravno, podrazumeva i višiánivo znanja o zdravlju i bolesti, pa se edukaciji pacijenata poklanja sve više pažnje. Ako se malo pažljivije analiziraánivo znanja o zdravlju u pojedinim zemljama iánivo dostignutog standarda, vrlo brzo ćemo uočiti da je ona uádirektnoj korelaciji ili, jednostavnije rečeno: što je viši standard življenja u nekoj zemlji, viši je iánivo znanja o zdravlju njenih stanovnika. S ponosom možemo reći da je Oktal Pharma među prvima u našoj zemljiá( Hrvatskoj)áprepoznala te savremene trendove u lečenju i pokrenula časopis Vaše zdravlje, čija je osnovna namena edukacija opšte populacije o očuvanju zdravlja. Sa zadovoljstvom možemo primetiti da su tekstovi o zdravlju i zdravom načinu života sveprisutni u našem životu: od obilja specijalizovanih časopisa, preko radio emisija do svakodnevnih TV priloga koji nas podučavaju oázdravom načinu života. Tome su se priključile i brojne farmaceutskeákompanije i distributeri, pa tako svakodnevno možemo putem različitih medija (štampa, radio, TV, javne tribine) dobiti najnovije informacije o pojedinim proizvodima. Te trendove, naravno, prati i uvažava svaka savremena država, koja regulativom kontroliše kvalitet i stavljanje u promet OTC proizvoda, a na taj način, posredno, i jasnoću informacija namenjenih pacijentu. Kako je ljudsko zdravlje vrlo osetljivo područje, tako su i strogi zakoni koji regulišu izdavanje dozvola za promet OTC proizvoda.

Samolečenje kao trend sve je raširenija pojava iákod nas, jer se pomoću lako dostupnih OTC preparata mogu vrlo jeftino i brzo sanirati manje zdravstvene tegobe.

Kod upotrebe OTC proizvoda važno je pridržavati seánekoliko osnovnih uputstava:

 • pre korišćenja obvezno je pažljivo pročitati oznake na proizvodu i uputstvo za upotrebu
 • ne prekoračiti preporučeno vreme upotrebe
 • nikad ne uzimati veće doze od preporučenih (ovde ne vredi pravilo "više je bolje")
 • uvek pročitati i sastav OTC preparata zbog mogućih reakcija preosetljivosti
 • pažljivo pročitati indikacije i nuspojave, kao i napomene, kad je ipak bolje potražiti savet lekara
 • lekara obvezno obavestiti o svim u međuvremenu korišćenim OTC proizvodima, kako bi se sprečila moguća međudelovanja s novim lekom koji vam je propisan
 • ne koristiti proizvod nakon isteka roka upotrebe.

Uloga apotekara

Veliku ulogu u informisanju pacijenata o OTC proizvodima ima apotekar. Zahvaljujući njegovom obrazovanju i trajnom stručnom usvršavanju, kao i dostupnosti pacijentu, on je svakodnevno u prilici da pružiáinformacije, savetuje i promeni eventualno pogrešno zdravstveno ponašanje pacijenta.

U većini evropskih zemalja OTC proizvodi prodaju se isključivo u apotekama, a u SAD je dopuštena prodaja i u samoposlugama. Međutim, pacijent koji nabavlja lek uáapoteci u prednosti jeánad onim koji prividno ima veću slobodu da OTC proizvod nabavi i u distributivnoj mreži supermarketa. Jeráapotekar je, zahvaljujući specifičnom obrazovanju i iskustvu, osoba s kojom se treba posavetovati prilikom kupovine OTC proizvoda. Naravno da će, kao profesionalac koji razume ograničenja automedikacije, savetovati pacijenta da potraži savet lekara kad na temelju svoje stručnosti i iskustva proceni da je to ipak neophodno.

Ipak, ne sme se zaboraviti niásopstvena odgovornosti prema zdravlju i bolesti, kao ni odgovornost kad je u pitanjuákorišćenje OTC proizvoda.

Šta je dostupno u Hrvatskoj

U Hrvatskoj bez recepta se mogu dobiti proizvodi za sledeće namene:

 • kombinacije vitamina i minerala koje odgovaraju preporučenim dnevnim dozama
 • antireumatici za lokalnu upotrebu
 • antiseptici za lokalnu upotrebu
 • preparati za lokalnu i oralnu terapiju nosne sluzokože
 • anihistaminici za lokalnu upotrebu
 • sekretolitici i mukolitici
 • antimikotici i dermatici za lokalnu primenu
 • laksativi i karminativi
 • antidijaroici
 • eupeptici i antacidi
 • lokalni preparati koji se primenjuju kod bolesti vena
 • neki preparati koji deluju na bolesti oka i uha
 • nenarkotički analgetici i antipiretici i njihove kombinacije u dozama koje ne izazivaju toksična dejstva
 • biljni proizvodi blagog delovanja.

Sve kategorije proizvoda mogu se sa sigurnošću koristiti i bez lekarske preporuke, pod uslovom da se strogo pridržavate propisanih uputstava o indikacijama, dozama i dužini upotrebe, kao i o mogućim nuspojavama. Dobro je pri kupovini iskoristiti znanje i iskustvo apotekara, a o korišćenju upoznati iáporodičnog lekara prilikom sledećeg susreta.

Zapamtite da korišćenje OTC proizvoda u svakom slučaju znači i vašu veća odgovornost zaásopstveno zdravlje.

Autor: Marina Gradinac, dr. med.

(27.02.2006.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica